بررسی نمایشگر لمسی ۷ اینچی رزبری‌پای

چند روز پیش، یعنی در تاریخ ۸ سپتامبر، رزبری‌پای نمایشگر لمسی جدید ۷ اینچی خود را به صورت رسمی عرضه کرد. این اولین و تنها نمایشگری است که از درگاه واسط سریال نمایشگر «DSI» جدید در بُورد رزبری‌پای استفاده خواهد کرد. این نمایشگر هم اکنون توسط این پیوند به پایگاه اینترنتی رزبری‌پای و با قیمت ۶۰ دلار آمریکا یا ۴۸ پوند انگلیس قابل خرید است. [به واحد پولی کشور ایران، این نمایشگر با در نظر گرفتن قیمت ارز دلار در زمان نگارش این نوشته، قیمتی در حدود ۱۷۹ هزار تومان دارد.]

مشخصات کلی این نمایشگر:
  • استفاده از درگاه جدید واسط سری نمایشگر «DSI»
  • قابلیت تامین انرژی با ۵ ولت برق یا استفاده از درگاه همه منظوره GPIO و بخش GND
  • این نمایشگر قادر است در کنار یک نمایشگر متصل به اچ‌دی‌ام‌آی «HDMI» دیگر نیز به خوبی کار کند
  • این نمایشگر یک سخت‌افزار متصل به بالا «HAT» نیست
  • اتصال راحت سیم و تنظیم نمایشگر
  • روش اتصال این نمایشگر دیگر قسمت‌های درگاه عمومی GPIO را برای کارهای دیگر آزاد می‌گزارد
  • ابعاد نمایشگر: ۱۹ میلی‌متر در ۱۱۰ میلی‌متر در ۲۰ میلی‌متر است
  • ابعاد قابل مشاهده نمایشگر: ۱۵۵ میلی‌متر در ۸۶ میلی‌متر
  • وضوح تصویر: ۸۰۰ در ۴۸۰ پیکسل
  • قابلیت شناسایی ۱۰ لمس توسط انگشت به صورت همزمان

تصویری از رزبری‌پای نسخه ۲ در کنار این نمایشگر لمسی برای درک ابعاد آن، در زیر قابل مشاهده است.

IMG_26261توضیحات بیشتر

این درگاه جدید که برای اتصال نمایشگر لمسی مذکور نیز به کار رفته است، یعنی درگاه واسط سری نمایشگر «DSI»، هنوز توسط تولیدکنندهٔ شخص ثالث استفاده نشده است و برای اولین بار بعد از مدت‌ها توسط خود رزبری‌پای نمایشگری با استفاده از این درگاه عرضه شده است. استفاده از این درگاه در پردازنده گرافیکی این سخت‌افزار مستلزم دسترسی به بخشی از کد دارد که بخشی سطح پایین، انحصاری و متن‌بسته با مستنداتی غیر واضح است و در کد‌های منبع‌باز ارائه شده توسط رزبری‌پای موجود نیستند. کارت گرافیک بخشی بسته از شرکت برودکام «Broadcom» است.

از نظر فنی استفاده از برخی میان‌افزارهای متن‌بسته که به حباب باینری معروف هستند، در یک پروژه متن‌باز استفاده می‌شوند. به عنوان نمونه در هسته لینوکس نیز برخی حباب‌های باینری وجود دارد که مربوط به میان‌افزار و راه‌انداز می‌شود. یکی از اشکالاتی که در این درگاه نیز وجود دارد، همین موضوع بسته بودن کارت گرافیک و این درگاه است که همواره برای جامعه کاربران و توسعه‌دهندگان استفاده کننده نکته منفی به حساب آمده و در ارائه و رفع اشکال آن توسط کاربران مشکل‌آفرین می‌شود. بنابراین به نظر می‌رسد عدم وجود وسایلی که از این درگاه سود می‌برند و ساخته نشدن هیچ وسیله‌ای توسط افراد شخص ثالث برای اتصال به این درگاه نیز از این منظر قابل بررسی باشد. متاسفانه استفاده از حباب باینری در برد‌های آزاد در حال فراگیر شدن است. این حباب‌ها از زمان عرضه رزبری‌پای در سال ۲۰۱۲ همواره مطرح بوده‌اند.

IMG_2648-1عده‌ای از تولید‌کنندگان برای راضی نگاه‌داشتن توسعه‌دهندگان در رزبری‌پای و عدم استفاده از پردازنده در سطح پایین، سعی داشته‌اند تا رزبری‌پای توسط درگاه اچ‌دی‌ام‌آی یا توسط اتصال به درگاه‌های همه‌منظوره GPIO به رزبری‌پای متصل شود. با استفاده از راه‌حلی که از واسط سری نمایشگر «DSI» بهره می‌برد، دیگر نیاز نیست تا درگاه‌های همه‌منظوره را اشغال کنید. نمایشگری که از این درگاه استفاده می‌کند، تعداد کمی درگاه برای اتصال به درگاه همه منظوره برای تامین انرژی نیاز دارد.

با وجود ویژگی ذکر شده، استفاده از یک درگاه که از کدهای انحصاری استفاده می‌کند نه تنها جامعهٔ کاربران را ناراحت می‌کند، بلکه برای جیب خود رزبری‌پای نیز مشکل ساز است. بر اساس اعلام مدیرعامل و بنیانگزار رزبری‌پای «Eben Upton»، آنها در حدود ۴۰۰ هزار یورو چیزی در حدود ۶۰۸ هزار دلار را صرف کرده‌اند تا این درگاه در تک‌تک تخته‌های توسعه استفاده شود که هزینه سنگینی برای یک درگاه تقریبا بلا استفاده است. [البته تا امروز ک نمایشگری توسط خود رزبری‌پای برای آن ساخته شده است]

محتویات کیت «اسباب کار» عرضه شده

با این وجود و پس از مدتها انتظار برای عرضه این محصول، قیمت پایین این نمایشگر، مشکلات زیادی را حل می‌کند. اسباب کار عرضه شده ابزار بیشتری از یک نمایشگر لمسی برای عرضه در نظر گرفته شده است که تمامی مورد نیاز برای استفاده از این نمایشگر را در خود دارد.

  • نمایشگر ۷ اینچی لمسی با قابلیت ۱۰ لمس همزمان
  • تخته الکترونیکی «بورد» سازوارگر «Adaptor»
  • کابل نواری DSI
  • 4 پیچ و نگاهدارنده
  • ۴ سیم جامپر

به شکل کلی هر آن چیزی که برای استفاده از این نمایشگر نیاز است را در خود دارد، به غیر از خود رزبری‌پای ۲. (برای آزمایش از سازوارگر رسمی رزبری‌پای ۵ ولتی و ۲ آمپری، سازوارگر وای‌فای و دانگل صفحه‌کلید آر‌اِف «RF» را به همراه این نمایشگر استفاده کردم و در کل مشکل خاصی را مشاهده نکردم.

IMG_2645استفاده از آن

قبل از آنکه به شکل فیزیکی نمایشگر ار به رزبری‌پای ۲ متصل کنید، ابتدا باید میان‌افزار «Firmware» آن را ارتقاء دهید. برای این‌کار زمانی که رزبری‌پای به یک نمایشگر وصل است، رزبری‌پای را روشن کنید، منتظر بایستید تا گرافیک در زمان اجرا نمایش داده شود و وارد سیستم‌عامل رزبری‌پای شوید. سپس بعد از آن خط فرمان را باز کرده و دستورات به‌روزرسانی مخازن و ارتقاء را وارد کنید.

sudo apt-get update &
sudo apt-get dist-upgrade

خط اول دستور بالا مخازن توزیع را به‌روز می‌کند تا که با جدیترین بسته‌های نرم‌افزاری موجود در مخازن همگام شود. خط دوم دستور نیز کل توزیع را ارتقاء می‌دهد. بعد از آن این نمایشگر به خوبی با توزیع رزبری‌پای کار خواهد کرد. نمایشگر لمسی خودش به خوبی از قبل به راحتی در اوبونتو قابل استفاده است، ولی با برخی نرم‌افزارها و بازی‌ها مانند ماین‌کرافت مشکل دارد. البته با کمی دستکاری در تنظیمات توزیع می‌توان کمی این موضوع را بهبود بخشید.

بعد از این در زمانی که رزبری‌پای را خاموش کرده‌اید، سعی کنید با استفاده از کابل نواری عرضه شده با کیت، نمایشگر را به درگاه DSI متصل کنید. این درگاه با برچسب نمایشگر «Display» در تخته رزبری‌پای مشخص شده است که تقریبا در کناره‌های رزبری‌پای است. این درگاه را با درگاه «CSI» که برای اتصال دوربین است اشتباه نگیرید اگر نمایشگر به درگاه دوربین متصل شود، نمی‌تواند هرگز چیزی نمایش دهد یا کار کند.

رزبری‌پای ۲ مدل B متصل شده به این نمایشگر لمسی در تصویر زیر مشخص شده است.

IMG_2594-1در آخر، دو عدد سیم جامپر «Jumper» را بردارید و از طریق سوراخ «پین» ۵ ولتی رزبری‌پای، سیم اول را به آداپتور برق ۵ ولتی وصل کنید. یعنی یک سر سیم به سوراخ ۵ ولتی رزبری‌پای و سر دیگر در آداپتور ۵ ولتی وصل باشد. سیم دوم را نیز از سوراخ «پین» زمین «Ground» در رزبری‌پای به پین زمین در آداپتور متصل کنید. (در ویدئویی که در پایان این نوشته وجود دارد نیز می‌توان عملکرد آن را مشاهده کرد. همچنین در تصویر پایین، از سیم مشکی برای زمین و سیم قرمز برای ۵ ولت برق استفاده شده است.)

سپس تخته یا بورد را به قسمت پشتی نمایشگر متصل کنید. اگر از جدیدترین رزبری‌پای استفاده می‌کنید کار بسیار آسان است. اما اگر از رزبری‌پای نسخهٔ اصلی استفاده می‌کنید، بخت با شما یار نیست و نصب بورد به نمایشگر کار آسانی نیست. با این وجود اگر یک چاپگر سه‌بعدی دارید یک نگاهدارنده برای برد در پشت نمایشگر چاپ کنید که بتواند، بورد و نمایشگر ار در یکجا ثابت نگاه‌دارد. اگر چنین کاری انجام داده یا انجام دادید، ما را نیز در بخش نظرات مطلع سازید.

IMG_2538-3

استفاده‌ای فراتر از یک تجربه‌ٔ ساده

برای کسانی که به دنبال موارد خلاقانه‌تر هستند، پیشنهاد جالبی دارم. اکثر شما دوستان عزیز ممکن است از زبان پایتون استفاده کرده باشید. اگر نه زبان تفسیری پایتون زبانی است ساده و آسان که توسط اکثر کاربران گنو/لینوکس برای کارهای گوناگون شناخته شده است و استفاده می‌شود. کتابخانه و سرآیندهای خوبی تحت نام کیوی «Kivi» وجود دارد که برای نوشتن برنامه‌های گرافیکی مناسب برای نمایشگر لمسی در پایتون ایجاد شده است با این ابزار می‌توانید به راحتی توسط پایتون نرم‌افزارهای زیبایی را بنویسید. در ویدئوی زیر نیز از کیوی به شیوهٔ مناسبی استفاده شده است.

اگر ویدئوی زیر را که اجرای برنامه‌ٔ ساده‌ای را در رزبری‌پای و این نمایشگر نمایش می‌دهد را مشاهده کنید، خواهید دید که سرعت این نمایشگر تاچ حد بالا است. سرعت واکنش بالای آن ممکن است به این دلیل باشد که این نمایشگر توسط خود رزبری‌پای و برای این بورد طراحی شده است و با این بورد سازگاری بهتری دارد.

ویدئو از طریق آپارات

[aparat id=”yDHe8″]

منبع: makezine

وردپرس › خطا

یک خطای مهم در وب سایت شما رخ داده است.

دربارهٔ اشکال‌زدایی در وردپرس بیشتر بدانید.