چالش‌های اخلاقی در مورد تلسکوپ بزرگ ۳۰ متری TMT

فلسفه اخلاق زیربنایی برای دنیای مشترک ما است. یکی از ابعاد مهم  اخلاقی در علم و دنیای دانشمندان، اشتراک آن با دیگر افراد عادی است. برخی از چالش‌های اخلاقی در مورد هزینه اموال عمومی در برخی فن‌آوری‌ها و علوم است. همچنین برخی اختلافات که باعث پیدایش اختلاف‌نظرهایی اخلاقی بین دانشمندان و افراد اخلاق گرا یا مذاهب؛ شده اند. تلسکوپ بزرگ TMT یا ۳۰ متری، تلسکوپ نوری است که پوشش وسیع و وضوح کافی برای رصد نورهای ۱۳ میلیارد سال پیش را در اختیار دارد؛ ولی جدیدترین چالش دانشمندان نجوم، این است تلسکوپ قدرتمند جدید ۳۰ متری در چه جایی قرار گیرد. مردم محلی هاوایی معتقدند که موناکی محلی مقدس است و ساخت تلسکوپ‌هایی نظیر TMT به‌احتمال‌زیاد تأثیر بسیاری روی محیط‌زیست هاوایی خواهد گذاشت.

پس از گذشت چند سال از جنجال‌های قبلی، بار دیگر میان اجتماع بومیان منطقه و اخترشناسان جنجال به پا شده است. بومیان بر این باورند که اخترشناسان با ساخت رصدخانه‌هایشان در نزدیکی آتشفشان خاموش موناکی، به این قله باستانی که بنابر افسانه‌های محلی خانه «الهه برف» است، بی‌حرمتی کرده‌اند.  پیش‌تر افراد معترض به ساخت این تلسکوپ با خراب کردن مسیر و بستن جاده، چندین بار جلوی ساخت‌وساز را گرفته‌اند. در گذشته اداره حفظ اماکن تاریخی هاوایی به این نتیجه رسید که این کوهستان باید در فهرست اماکن تاریخی و باستانی به ثبت برسد. از آن زمان مشکلات دوچندان شد. یکی از راهکارهای احتمالی این است که در هنگام ساخت رصدخانه‌های کمکی در این قله، باستان‌شناسانی در محل حضورداشته باشند و اخترشناسان را با سنت‌های مقدس موناکی آشنا سازند. همچنین می‌توان تعداد بومیان هاوایی را که در رصدخانه‌ها کار می‌کنند، افزایش داد.

501577.jpg.ashx

همان‌طور که از اسم این تلسکوپ پیداست سطح بازتاب‌دهنده‌ی آن سطحی برابر با ۳۰ متر خواهد داشت. درواقع سطح این تلسکوپ از ۴۹۲ آینه ی ۶ ضلعی تشکیل‌شده است. این آینه‌ها می‌توانند جهت استفاده‌های مختلف تغییر حالت دهند. شاید بزرگ‌ترین نوآوری این تلسکوپ هم همین باشد. زیرا می‌تواند تا حد قابل‌توجهی جای تلسکوپ‌های گران‌قیمت فضایی را بگیرد.

501576.jpg.ashx

زمانی که ساخت این تلسکوپ به‌پایان رسید، TMT جزو بزرگ‌ترین تلسکوپ‌های جهان خواهد بود؛ اما به نظر می‌رسد ساخت چنین تلسکوپی نباید ضرری را به محیط‌زیست وارد کند. فرماندار هاوایی اعلام کرده که در حال حاضر کوهستان موناکی درخطر قرارگرفته اما نقش این تلسکوپ را در جامعه‌ی علمی نیز مهم می‌داند. به‌هرحال چالش اصلی آن است که تلسکوپ‌ها را در مکان‌هایی بسازند که به محیط‌زیست و مردم عادی مناطق حومه تلسکوپ‌ها آسیبی نرسد. این تلسکوپ طراحی‌شده است تا به سؤالات بزرگی پاسخ دهند. سؤال‌هایی آن‌چنان بزرگ که یافتن پاسخشان به بیشتر از این‌ها نیازمند است.

وردپرس › خطا

یک خطای مهم در وب سایت شما رخ داده است.

دربارهٔ اشکال‌زدایی در وردپرس بیشتر بدانید.