نحوه نصب و آشنایی با توزیع فدورا (قسمت اول)

توزیع فدورا توزیعی از سیستم‌عامل آزاد گنو/لینوکس است  که توسط ردهت مدیریت و پشتیبانی می‌شود. اکثر مدیران و افرادی که در شرکت ردهت کار می‌کنند نیز از این توزیع استفاده می‌کنند و توزیع اصلی  اکثر آنان برخلاف تصور ردهت نیست. این توزیع که توزیعی جامعه محور و پیشرو در زمینه استفاده از نرم‌افزارها و فن‌آوری‌های جدید متن‌باز / آزاد به شمار می‌آید؛ از پشتیبانی کمتری نسبت به ردهت برخوردار است و برخلاف ردهت برای امور تجاری مناسب نیست. این موضوع نیز فقط به این دلیل است که این توزیع بر خلاف توزیع‌های ردهت و یا دبیان پشتیبانی کوتاه مدتی دارد و نسخه جدید آن سریع‌تر منتشر می‌شود. علاوه بر نکته‌ای که اشاره شد؛ یعنی این توزیع به عنوان توزیعی شناخته می‌شود که همیشه در لبه فن‌آوری متن‌باز است و از جدیترین آنان برخوردار است که برای کاربران تجاری اصلا خوب نیست.

همانطور که ذکر شد این توزیع همیشه در لبه فن‌آوری‌های متن‌باز و آزاد ایستاده و از جدیدترین نرم‌افزارها و ابزار عرضه شده استفاده می‌کند؛ با این حال توزیع تجاری ردهت که برای امور تجاری استفاده می‌شود؛ نیز مبتنی بر توزیع فدورا است. به بیان دیگر توزیع فدورا یک نسخه آزمایشی برای توزیع تجاری شرکت ردهت به حساب می‌آید که در ابتدا نرم‌افزارها و فن‌آوریهای جدید متن‌باز / آزاد جدید در این توزیع تست شده و اگر از پایداری آنان اطمینان حاصل شد سپس در ردهت نیز قرار خواهند گرفت. به دیگر سخن این توزیع را یک جریان بالایی در نظر بگیرید که ابتدا عرضه می‌شود و بر مبنای آن توزیع ردهت شکل می‌گیرد. بر همین اساس است که هر ویرایش از این توزیع در حدود ۱۳ ماه مورد پشتیبانی قرار می‌گیرد. با وجود این موارد، در این بازه زمانی و مدت پشتیبانی چند ماه، کاربران از همراهی جامعه متن‌باز طرفدار این توزیع و حتی توسعه‌دهندگان پرشور آن، راهنمایی های خوبی را دریافت خواهند کرد چه در انجمن‌های به زبان انگلیسی و چه در کانال‌های آی‌آر‌سی «IRC»؛ وب‌سایت طرفداران ایرانی این توزیع به زبان فارسی نیز سایت بسیار خوبی برای دنبال کردن اخبار و موارد مرتبط با این توزیع محبوب است.

اگر بخواهید توزیع فدورا را  از سایت رسمی بارگیری کنید؛ معمولا با سه گزینه مواجه خواهید شد. این گزینه‌ها شامل سرور، ایستگاه‌کاری و ابر اند. گزینه اول برای کاربران دسکتاپ و عادی است که می‌خواهند در رایانه شخصی آن را نصب کنند. این نگارش از یک رابط گرافیکی و میزکار معمول مانند گنوم یا کی‌دی‌ای برخوردار خواهد بود. نگارش سرور آن نیز برای استفاده توسط افراد برای استفاده در سرور کاربرد دارد. این نگارش از رابط گرافیکی برخوردار نیست. نگارش ابر نیز برای افرادی کاربرد دارد که نیازمند بستری برای امور مرتبط با فن‌آوری ابری هستند. بر خلاف ردهت و سنت‌او‌اس نگارش‌های سرور و ابر بر پایداری بیشتر تاکید ندارند و در عوض از فن‌آوری و نرم‌افزارهای جدیدتر برخوردار هستند.

نگارش ایستگاه‌کاری فدورا با میزکار گنوم همراه شده است که به طور پیش‌فرض میزکار اصلی آن است. میزکار گنوم از یک شل با نام گنوم‌شل برخوردار است که از گنوم ۳ به بعد به این میزکار افزوده شده است. با اینحال قادر هستید دیگر میزکار‌ها را نیز مانند کی‌دی‌ای  نصب کنید. در این مطلب ما از میزکار پیش‌فرض یعنی گنوم استفاده خواهیم کرد. با این حال همانطور که ذکر شد این تنها میز‌کاری نیست که می‌توانید نصب کنید. میزکارهایی مثل اکس‌اف‌سی‌ای، کی‌دی‌ای، سینامون و … نیز در دسترس هستند.

شروع کار از ماشین مجازی

معمولا برای یادگیری و نصب یک سیستم‌عامل توصیه می‌شود از یک ماشین مجازی کار خود را آغاز کنید؛ یکی از دوستان در هنگامی که قصد داشت گنو/لینوکس را به تازگی یاد بگیرد؛ قصد داشت آن را در لپ‌تاپ خود که فایل‌های مهمی در آن داشت نصب کند. سپس در هنگام نصب بدون توجه به آموزش خاص و با تکیه بر دانش خود شروع به نصب فدورا کرده بود. بعد از آن وقتی فدورا نصب شده بود تازه متوجه شده بود که چه کار کرده‌است. او تمامی اطلاعات و هر آنچه در دیسک‌سخت داشته است را پاک کرده و توزیع روزا (توزیعی روسی انشعاب یافته از مندریوا) را نصب کرده بود. بنابراین اگر می‌خواهید چنین اتفاقی برای شما هم رخ ندهد تا مطمئن نشده‌اید روش نصب و استفاده از توزیع را فرا نگرفته‌اید اقدام به نصب توزیع مورد نظر خود در یک سیستم واقعی نکنید؛ ابتدا خود را در یک ماشین مجازی بآزمایید؛ اگر سربلند از آن بیرون آمدید، آنگاه توزیع را در سیستم واقعی نصب کنید.

همانطور که در تصویر زیر قابل مشاهده است، نرم‌افزاری که ماشین مجازی را ایجاد و مدیریت می‌کند در واقع سیستمی کوچک را به صورت مجازی در درون سیستم فعلی شما، ایجاد می‌کند. این ماشین مجازی تمامی منابع سیستم شما را مصرف نمی‌کند و در هنگام ساخت آن مشخص می‌کنند که تا چه مقدار از منابع به آن تخصیص یابد. این ماشین سپس با محیطی که در درون خود به وجود می‌آورد؛ امکان نصب سیستم‌عامل را در سیستم مهمان می‌دهد. در واقع سیستم‌عامل فوق در سیستم‌عامل شما به صورت مهمان اجرا خواهد شد و میزبان یعنی سیستم اصلی از آن میزبانی خواهد کرد.

virtual-machine-fedora00برای درک بیشتر موضوع به جنین در رحم مادر توجه کنید؛ جنین نیز همچون مهمان در رحم مادر است و از منابع میزبان تغذیه می‌کند. رحم نیز محیطی را برای رشد نوزاد فراهم می‌آورد که به واسطه بند ناف، تغذیه نوزاد را تامین می‌کند. کارکرد نرم‌افزار ماشین مجازی نیز به همین شکل است که ماشینی مهمان را با استفاده از یک واسط ماشین مجازی، در سیستم میزبان اجرا کرده و سیستم‌عامل داخل ماشین مهمان نیز می‌تواند به منابع سیستم میزبان ( به واسطه ماشین مجازی) دست یابد. نرم‌افزارها مختلفی برای مدیریت و ایجاد ماشین‌ها مجازی ایجاد شده است که از این بین ما از ویرچوال‌باکس استفاده خواهیم کرد و به شما دوستان عزیز نیز توصیه می‌کنیم اگر از مورد خاصی استفاده نمی‌کنید؛ از همین ویرچوال‌باکس استفاده کنید که یک نرم‌افزار متن‌باز و رایگان است.

virtual-machine-fedora01برای بارگیری آن به پایگاه اینترنتی برنامه رفته و از قسمت بارگیری در پایگاه اینترنتی مذکور آن را بارگیری کنید. اگر برنامه را نصب کنید با تصویر مشابه تصویر زیر مواجه خواهید شد. در تصویر زیر توزیع فدورا در سیستم‌عامل او‌اس ده به صورت مجازی اجرا شده‌است.

Fedora_21_on_OSX

ساخت یک ماشین مجازی در ویرچوال‌باکس بسیار راحت است. شما کافی است بر روی گزینه New در نوار ابزار برنامه کلیک کنید تا با یک پنجره ویزارد مواجه شوید. بعد از آن با تنظیم مشخصات به صورت دلخواه خواهید توانست به نصب توزیع فدورا اقدام کنید. البته تنظیمات خاصی نیز وجود دارد که در این‌جا به شما می‌گوییم که تنظیمات باید به چه شکلی تنطیم شود. این تنظیمات از قرار زیر هستند.

  • بهتر است بر اساس مقدار حافظه‌ای که در سیستم خود دارید، فدورا نیز از مقدار حافظه تقریبا متناسب برخوردار باشد. اگر حافظه اصلی سیستم شما ۱۲ گیگابایت است. خصاصت به خرج نداد و حافظه‌ای در حدود ۳ یا ۴ گیگابایت را برای ماشین مجازی در نظر بگیرید. با این حال ۱ گیگابایت به بالا گزینه خوبی است.
  • در هنگام انتخاب نوع دیسک بهتر است آن را از Dynamic به Fixed تغییر دهید؛ زیرا از سرعت بیشتری برخوردار است. در توزیع فدورا و استفاده عادی نیز حدود ۸ گیگابایت برای امتحان آن کافی است.  اما اگر می‌خواهید بیشتر از این‌ها روی آن کار کنید؛ بر اساس نیاز مقداری را مشخص کنید.
  • بعد از آنکه نصب کردید، مطمئن شوید که در قسمت گرافیک، گزینه پشتیبانی از سه‌بعدی فعلا فعال نباشد تا راه‌انداز ویرچوال‌باکس را در فدورا نصب کنیم.
نصب فدورا

به سایت توزیع رفته و بعد در همان صفحه اول و قسمت بالایی گزینه ایستگاه‌کاری را انتخاب کنید. بعد از آن در صفحه بعدی شما می‌توانید گزینه مورد نظر به همراه میزکار دلخواه را بارگیری کنید. در قسمت دیگر Spin‌ها نیز می‌توانید میز‌کارهای دیگر را انتخاب کنید. در این‌جا همانطور که ذکر شد؛ ما از گنوم استفاده می‌کنیم. بعد از بارگیری آن وارد تنظیمات ماشین‌مجازی شده و در قسمت ذخیره‌سازی «Storage»، همانند شکل زیر، تصویر بارگیری شده توزیع فدورا را به ماشین مجازی بشناسانید.

virtual-machine-fedora02بعد از انجام امور فوق، بر روی ماشین مجازی خود کلیک کنید؛ ماشین‌های مجازی ایجاد شده در سمت چپ چیده شده‌اند. با کلیک بر روی  اجرا «Run» و اجرای ماشین مجازی، سیستم‌عامل گنو/لینوکس توزیع فدورا برای اولین بار و از طریق تصویر بارگیری شده، بالا خواهد آمد.

virtual-machine-fedora03روی گزینه اول دکمه اینتر را از صفحه کلید فشار دهید تا توزیع فدورا اجرا شود. بعد از آن با کلیک بر روی نقشک پیغام که یک خط آبی بر رویش کشیده شده، پیغام‌های نمایش داده‌شده در بالای ماشین مجازی را یک به یک برای همیشه قطع کنید. بعد از آن در هنگام مشاهده دو گزینه که به شما اجازه نصب و امتحان فدورا را می‌دهند؛ گزینه نصب را انتخاب کنید. بعد از کلیک بر روی گزینه نصب باید زبان خود را انتخاب کنید که ما فارسی را انتخاب کرده به گزینه بعدی می‌رویم. در صفحه بعدی شما باید چهار چیز را تنظیم کنید. این کار را با کلیک بر روی نقشک‌های مشخص شده انجام خواهید داد. دو گزینه بالایی برای صفحه‌کلید و ساعت و تاریخ سیستم هستند. در نقشک پایینی سمت چپ، گزینه انتخاب مسیر نصب در دیسک سخت وجود دارد که با کلیک بر آن پنجره زیر مشاهده خواهد شد.

virtual-machine-fedora04

دیسک خود را از بالا انتخاب کنید و در پایین از گزینه‌ها تیک کنار گزینه تنظیم خودکار را بزنید. برای تنظیمات بیشتر و خاص می‌توانید گزینه بعدی را انتخاب کنید که کنار گزینه خود کار قرار دارد.

تنظیمات سفارشی دیسک سخت؛

Select-Installation-Drive

اگر مطابق تصویر بالا و در قسمت انتخاب دیسک سخت در  نصب توزیع، تنظیمات سفارشی را انتخاب کنید، با صفحه‌ای مانند صفحه زیر مواجه خواهید شد. در صورتی که قبلا پارتیشن‌بندی خاصی بر روی دیسک اعمال شده باشد. پارتیشنها در زیر مشاهده خواهند شد. و اگر نه باید پنجره‌ای مشابه با شکل زیر را مشاهده کنید.

Manual-Partitioning

اگر دیسک شما دارای پارتیشن بندی از قبل است؛ باید ابتدا یکی از  آن پارتیشنها که برای نصب فدورا کنار گذاشته شده است را انتخاب کنید. دقت داشته باشید که این پارتیشن اطلاعاتش را از دست خواهد داد. بنابراین در انتخاب آن دقت کنید. در صورت انتخاب پارتیشن در سمت راست برخی گزینه‌ها مشاهده می‌شود. در این قسمت تمامی گزینه‌ها را مانند تصویر زیر وارد کنید. برای پارتیشنها بعدی می‌توانید نقاط اتصال دیگری را انتخاب کنید.. اما اگر می‌خواهید که اطلاعات این پارتیشنها حفظ شود باید وقتی سیستم‌فایل آن را مشخص می‌کنید؛ (ext4,ntfs,fat, …) از سیستم‌فایل مشابه، سیستم‌فایل قبلی استفاده کنید.  یعنی اگر سیستم‌فایل پارتیشن ext4 است مجدد آن را بر روی ext4 قرار دهید. سپس گزینه از پیش قالب‌بندی کردن«Preformat» را غیر فعال کنید.

Define-Partition-Settings

ادامه فرآیند نصب؛

بعد از آن به بالای پنجره رفته و بر روی دکمه آبی رنگ کلیک کنید. سپس اگر کار خاصی با این صفحه و سه گزینه دیگر نداشتید؛ نصب را با کلیک بر روی دگمه آبی رنگ  «Begin install» پایین پنجره آغاز کنید. در پنجره بعدی بر روی دو نقشک بالایی کلیک کرده و رمز‌عبور کاربر ریشه و نام کاربری و رمز‌عبور خود را نیز انتخاب کنید. اگر رمز عبور شما ضعیف باشد باید بر روی دکمه آبی بالایی «Done» دو مرتبه کلیک کنید.  بعد از این که نصب تمام شد شما باید سیستم را راه‌اندازی مجدد کنید. برای این‌کار روی دکمه آبی رنگ خروج «Quit» پایین پنجره اتمام نصب کلیک کرده تا بسته شود. سپس از گزینه‌های بالایی گنوم می‌توانید سیستم را راه‌اندازی مجدد یا خاموش کنید. با انتخاب گزینه  «Restart»  از منوی خروج، سیستم ماشین مجازی راه‌اندازی مجدد می‌شود.

virtual-machine-fedora05بعد از آن مجددا به همان دیسک زنده هدایت خواهید شد. برای آنکه به این دیسک هدایت نشوید؛ از تنظیمات ماشین مجازی همان‌جا که تصویر توزیع را افزودید، تصویر توزیع را حذف کنید تا در هنگام راه‌اندازی ماشین مجازی، سیستم نصب شده در دیسک مجازی اجرا شود. بعد از اجرای مجدد سیستم می‌توانید ماشین مجازی را به صورت تمام صفحه اجرا کنید. در ویندوز و گنو/لینوکس از کلید کنترل سمت راست و کلید F را با هم استفاده کنید تا ماشین مجازی به صورت تمام صفحه اجرا شود. در مک از کلید دستور یا فرمان «Command» سمت چپ به همراه F استفاده می‌شود. بعد از آنکه وارد محیط تمام صفحه شدید. در صفحه ورود کاربران گنوم یعنی جی‌دی‌ام، نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کرده تا وارد میزکار گنوم و گنوم‌شل شوید. در ابتدای امر یک پنجره ویزارد جهت سفارشی‌سازی کاربر فعلی اجرا خواهد شد که با انتخاب زبان خود به مورد بعدی خواهید رفت. بعد از انجام اعمال فوق و کلیک بر روی دکمه آبی «Next» واقع در تمامی پنجره‌ها به گزینه آخر خواهید رفت. در آن صفحه نیز بر روی دکمه آبی بزرگ وسط «Start using fedora» پنجره کلیک کنید تا تنظیمات فوق پایان یابد. اگر بعد از آن راهنمای گنوم بالا آمد آن را نیز ببندید. در صورت نیاز می‌توانید موارد مطرح شده را مطالعه کنید.

virtual-machine-fedora06
نصب راه‌اندازهای مورد نیاز برای ویرچوال‌باکس

اگر دقت کنید، در زمانی که توزیع را به شکل تمام صفحه در آورده‌اید، مختصات صفحه با مختصات صفحه نمایش انطباق نیافته است. یعنی در حواشی آن دو نوار مشکی در سمت چپ و راست دیده خواهد شد. برای رفع این مشکل در اجرای تمام‌صفحه باید راه‌انداز و گرداننده مناسب ویرچوال‌باکس در توزیع نصب شده در  ماشین مجازی نصب شود. برای این‌کار مطابق تصویر زیر تصویر ابزار اضافی ویرچوال‌باکس را به ماشین مجازی اضافه کنید تا به صورت یک دیسک مجازی شناخته شود.

insert-guest-additions-cd-windowsسپس در کادری که در توزیع باز خواهد شد؛ بر روی گزینه Run کلیک کرده تا فرآیند نصب اجرا شود. اگر رمز‌عبور پرسیده شد رمز عبور کاربر جاری را وارد کنید.

virtual-machine-fedora07

تمامی مراحل نصب در ترمینال اجرا خواهد شد.  اما اگر دقت کنید با چندین خطا که با رنگ قرمز هستند مواجه خواهید شد. برای رفع خطاهای فوق که مرتبط با نصب نبودن کامپایلر جی‌سی‌سی و برخی کتابخانه‌های هسته است؛ باید دستورات زیر را اجرا نمایید تا دیگر با چنین خطاهایی مواجه نشوید.

sudo dnf install kernel-devel gcc

virtual-machine-fedora08

سپس اگر از طریق نرم‌افزار Files به دیسک فوق بروید در بالای پنجره برنامه پیغامی آبی رنگ را با یک دکمه بزرگ مشاهده خواهید کرد. اگر بر روی  آن دکمه آبی با متن «Run software» کلیک کنید؛ فرآیند نصب راه‌انداز، مجددا از نوع شروع می‌شود. پس به دلیل نوشتن دستورات بالا و نصب موارد مذکور، نصب گرداننده ویرچوال‌باکس بدون خطا به کار خود پایان خواهد داد.  بعد از این کار، حتما باید ماشین مجازی را خاموش کنید. بعد از خاموش کردن ماشین مجازی می‌توانید به تنظیمات ماشین مجازی رفته و در بخش گرافیک تیک کنار پشتیبانی سه‌بعدی را بزنید. بعد از آن مجددا ماشین مجازی را روشن کرده تا به ادامه آموزش برسیم.

virtual-machine-fedora09

نصب در سیستمی واقعی

فراخور آنکه از چه سیستم‌عاملی استفاده می‌کنید؛ ابزاری را برای ریختن تصویر توزیع فدورا بر روی یک حافظه جانبی متصل به یو‌اس‌بی، بارگیری و نصب کنید. به عنوان مثال ابزار گرافیکی UNetbootin گزینه خوبی به شمار می‌رود که در ویندوز، لینوکس و مک قابل نصب است. بعد از نصب نرم‌افزار فوق، آن را اجرا کنید. سپس با مشخص کردن نام درایو مورد نظر و انتخاب تصویر توزیع مطابق شکل زیر بر روی دکمه OK کلیک کنید تا فرآیند ریختن تصویر در حافظه جانبی کامل شود. سپس حافظه جانبی را جدا کرده به سیستم مورد نظر متصل کنید. بعد از اتصال به تنظیمات بایوس سیستم رفته و گزینه حافظه جانبی را به عنوان اولویت بوت قرار دهید. بعد از آن هنگام که سیستم راه‌اندازی شود، توزیع به صورت زنده و از روی حافظه جانبی متصل به یو‌اس‌بی اجرا خواهد شد که عملیات نصب و دیگر موارد همانند نصب در ماشین مجازی خواهد بود. به غیر از این مورد که در بخش دیسک سخت و انتخاب مسیر نصب و دیگر تنظیمات باید دقت بیشتری را به خرج دهید تا اطلاعات موجود پاک نشود. توصیه می‌شود که قبل از نصب یک پشتیبان از فایل‌های خود تهیه کنید تا در صورت پاک شدن فایل‌ها یا افتادن اتفاق خاص، بتوانید اطلاعات را مجدد بازگردانید.

virtual-machine-fedora10

با این حال با  استفاده در خط فرمان در گنو/لینوکس و مک هم می‌توان تصویر توزیع را در یک حافظه جانبی متصل به یو‌اس‌بی ریخت. برای این‌کار نام دیسک را بیابید؛ سپس از دستور زیر استفاده کنید.

sudo dd if=/path/to/downloaded.img of=/dev/rdiskN bs=1m

در سیستم‌عامل مک باید، ابتدا قالب تصویر دانلود شده را تغییر دهید تا بتوانید دستور بالا را اجرا کنید برای اینکار دستور زیر را اجرا کنید.

hdiutil convert -format UDRW -o ~/path/to/target.img ~/path/to/fedora.iso

برای دستیابی به نام حافظه مجازی در مک باید دستور زیر را اجرا کنید.

diskutil list

سپس آن حافظه جانبی را باید از اتصال خارج کنید. یعنی unmount کنید. برای این‌کار دستور زیر را اجرا کنید.

diskutil unmountDisk /dev/diskN

تبریک می‌گویم، شما از این پس قادر خواهید بود تا با استفاده از دستور dd، تصویر تغییر قالب داده شده را بر روی حافظه جانبی متصل به یو‌اس‌بی بریزید. همچنین از طریق برنامه گرافیکی Disk Utils هم می‌توان به نام حافظه جانبی دست‌یافت.

virtual-machine-fedora12آشنایی ابتدایی با محیط رومیزی گنوم (محیط رومیزی پیش‌فرض)

بعد از نصب و انجام مراحل فوق، خواهید دید که محیط رومیزی گنوم بالا آمده است. در این محیط فقط یک نوار مشکلی در بالا و چند نقشک در سمت چپ آن نوار و یک نوشته در سمت راست مشاهده خواهید کرد. اگر بر روی صفحه‌کلید، کلید ویندوز یا سوپر را فشار دهید با نمایی تمام صفحه از تمامی برنامه‌ها مواجه خواهید شد. در این بخش نقشک برنامه‌ها به صورت بزرگ قرار گرفته‌اند و در سمت چپ نقشک نرم‌افزارهای مورد علاقه شما نیز باز به شکلی بزرگ قرار گرفته‌اند.

Fedora-22-Beta-Workstation-Screenshot-Tour-GNOME-3-16-Never-Looked-So-Good-479017-6

در سمت راست هم محیط‌های کاری مختلفی قرار دارند که به صورت پویا عمل می‌کنند. در ابتدا شما یک محیط کاری خواهید دید که اگر برنامه‌ای باز شود به دو محیط کاری افزایش خواهد یافت. تعداد محیط‌های کاری به تعداد برنامه‌ها بستگی دارد. اما اگر دستی برنامه‌ای را به محیط دیگر ببرید محیط قبلی از بین می‌رود. در هر محیط باید حداقل یک برنامه وجود داشته باشد گفتنی است که بعد از این اگر برنامه جدید باز شد؛ به صورت پیش‌فرض در یک محیط جدید باز می‌شود. اگر برنامه‌ای هم باز شود در نوار بالایی شاهد یک لیست بازشوی جمع‌وجور از تنظیمات و قابلیت‌های برنامه خواهید بود. که به نظرم اگر به جای آنکه آن بالا قرار داشت، در نوار عنوان برنامه‌ها بود بسیار بهتر و دست‌یافتنیتر بود.  برای اجرای برنامه‌ها علاوه بر لیست فوق، قادر خواهید بود با زدن کلید‌های Alt+F2، کادر کوچکی را اجرا کنید؛ اگر در این کادر نام برنامه وارد شود، آن برنامه اجرا خواهد شد. همچنین برای گردش بین برنامه‌های مختلف و تعویض برنامه جاری از کلید‌های Alt+Tab استفاده می‌کنیم.

virtual-machine-fedora13

از نکات متفاوت این محیط رومیزی نسبت به محیط رومیزی دیگر سیستم‌عامل‌ها مانند مک و ویندوز، می‌توان به نبود هیچ فایلی بر روی میزکار اشاره کرد. اگر بر روی میزکار نیز راست کلیک کنید، خواهید دید که منوی آن محدود به تنظیمات و تغییر تصویر پس‌زمینه می شود. در این محیط رومیزی تمامی اسناد و پوشه‌های خود را باید از طریق مدیر پرونده ناتیلوس انجام دهید. ناتیلوس یک زیر دریایی خیالی در داستان‌های نویسنده فرانسوی ژول‌ورن است. نام این برنامه به صورت اجرایی همان ناتیلوس است اما اخیرا عنوان ظاهری آن در لیست و … به فایل‌ها «Files» تغییر یافته است. با وجود این که به طور پیش‌فرض در میزکار چیزی نیست؛ اما می‌توان از برنامه گنوم توئیک «Gnome Tweak Tool» این قابلیت را فعال نمایید.

virtual-machine-fedora14

مدیریت، نصب، حذف و به‌روزرسانی  نرم‌افزارها؛

برای نصب برنامه‌ها می‌توانید از ابزار گرافیکی ساخته شده توسط توسعه‌دهندگان گنوم استفاده کنید که گنوم سافتویر نام دارد. این برنامه مسئولیت نصب، حذف و به‌روزرسانی نرم‌افزارها را بر‌عهده‌ دارد. این ابزار بسیار ابتدایی و ساده بوده و برای نصب و حذف نرم‌افزارها بسیار ساده‌تر از گزینه‌های دیگر مثل سیناپتیک دبیان است.

Fedora-22-Workstation-GNOME-Software-Center

در برخی مواقع اگر بخواهید توزیع را به‌روزرسانی کنید، سیستم راه‌اندازی مجدد می‌شود و بعد از آن در هنگام بوت سیستم، به‌روزرسانی‌ها نصب خواهند شد. اگر از ویرچوال‌باکس استفاده می‌کنید و سیستم را به‌روز کردید، مشکلاتی در گرافیک و صفحه‌نمایش و … دیدید؛ باید مجددا راه‌انداز ویرچوال‌باکس را نصب کنید.

تنظیمات محیط‌رومیزی؛

virtual-machine-fedora15

هر محیط رومیزی نیاز به تنظیمات و سفارشی‌سازی دارد. گنوم هم از دیگر محیط‌ها چیزی در این زمینه کم نگذاشتنه است و در هر ویرایش نیز بر غنای بخش تنظیماتش افزوده است. به عنوان نمونه در این بخش می‌توانید حساب‌های برخط خود مانند گوگل، فیس‌بوک، ویندوز‌لایو و … را وارد کنید تا در برنامه‌های گنوم مانند اسناد، تصاویر، گپ‌زدن در اپمپتی و … از آنان استفاده شود. همچنین در این قسمت می‌توانید تصویر زمینه دسکتاپ را نیز تغییر دهید. تنظیمات دیگر مانند اعلانات سیستم، ساعت و تاریخ، شبکه، صفحه‌نمایش، صفحه‌کلید، ماوس و … نیز در این بخش وجود دارند. در قسمت زبان نیز می‌توانید زبان مورد استفاده برای محیط گنوم را مشخص کنید که شخصها از زبان انگلیسی استفاده می‌کنم. زبان فارسی نیز از این لیست قابل انتخاب است. در بخش پایینی آن هم با کلیک بر روی نقشک + خواهید توانست زبان دومی را برای صفحه‌کلید خود در نظر بگیرید. برای تغییر کلید میان‌بر تغییر زبان صفحه‌کلید باید از ابزار گنوم توئیک استفاده کنید.

virtual-machine-fedora16

همچنین از قسمت اشتراک «Share» در ابزار تنظیمات گنوم می‌توان به فعال و غیر فعال کردن قابلیت‌های به اشتراک گذاشته شده بین شما و دیگر سیستم‌ها در شبکه بپردازید. بعد از آنکه اشتراک به صورت عمومی را فعال کردید باید تک تک موارد مورد نیاز را در لیست پایین فعال کنید. به عنوان مثال برای اشتراک صفحه و یا دسترسی از راه دور با اس‌اس‌اچ باید گزینه‌های مورد نیاز در این بخش فعال باشد. اگر یکی از گزینه‌ها غیر فعال باشد آن گزینه دیگر به اشتراک گذاشته نخواهد شد.

virtual-machine-fedora17

اضافه و حذف حساب کاربری؛

برای حذف و اضافه یا مدیریت حساب‌های کاربری در فدورا و هر توزیع دیگر که از گنوم استفاده می‌کند؛ می‌بایست وارد تنظیمات گنوم شویم و سپس در گزینه کاربران «Users» اقدام به مدیریت حساب‌های کاربری کنیم. در این بخش ما می توانیم تصویر حساب کاربری خود را تغییر دهیم یا اینکه رمز عبور جدید را بر گزینیم.

virtual-machine-fedora18همانطور که در تصویر بالا مشخص است می‌توانیم به‌راحتی تصویر حساب کاربری خود را تغییر دهیم. از دیگر گزینه‌های موجود نیز می‌توان نوع حساب کاربری اشاره کرد که می‌تواند کاربر عادی باشد یا مدیر. همچنین ورود خودکار بدون رمز‌عبور نیز در این بخش قابل تنظیم است. در قسمت چپ، نام کاربران لیست شده است که با انتخاب هر یک به تنظیمات آن دسترسی خواهید داشت. اگر در نوار پایین لیست نیز نگاه کنید دو نقشک + و ـ را مشاهده خواهید کرد که با کلیک بر روی هر یک می‌توان حساب کاربری دیگری را اضافه یا حذف نمود. برای تمامی موارد فوق باید قفل بالای پنجره را با کلیک بر نقشک قفل و نوشتن رمز‌عبور، باز کنید. این تنظیمات، ابزار خوبی برای مدیریت حساب‌های کاربری به شکل گرافیکی هستند و شما را از نوشتن دستورات در خط فرمان بی‌نیاز می‌کنند.

این قسمت از این آموزش به پایان رسید در قسمت بعدی این آموزش به موارد بیشتری از توزیع فدورا خواهیم پرداخت که معمولا اکثر کاربران با تنظیم آن مشکلاتی را دارا هستند. بنا براین در این قسمت بیشتر به نکات ساده‌تر پرداخته شد؛ مانند نصب توزیع، معرفی میزکار و برخی تنظیمات ساده که ممکن است برای برخی افراد مفید باشند. در قسمت بعدی نگاهی عمیقتر به این توزیع خواهیم داشت. با ما همراه باشید تا قسمت بعدی این مقاله مجدد در خدمت شما باشیم و آموزش توزیع محبوب فدورا را تا موارد بیشتری به پیش ببریم. همچنین در آخر خاطر تقاضا می‌کنم که لطفا نظر فراموش نشود.

وردپرس › خطا

یک خطای مهم در وب سایت شما رخ داده است.

دربارهٔ اشکال‌زدایی در وردپرس بیشتر بدانید.