رایانه شما باید دستوراتش را از چه کسی دریافت کند؟ اغلب مردم فکر میکنند که رایانه آنها باید از آنان اطاعت کند و نه ازشخص دیگری. شرکتهای تولید کننده رسانه (شامل شرکتهای فیلمسازی و ضبط صدا) به همراه شرکتهای رایانهی مانند مایکروسافت و اینتل، طرحی با نام «محاسباتِ قابل اطمینان» (Trusted Computing) ریختهاند که هدف طرح این است. کاری کنند تا رایانه شما از آنان اطاعت کند و نه از شما (نسخهای که مایکروسافت از این طرح تهیه کرده است «پالادیوم» نامیده میشود.) نرمافزارهای اختصاصی پیش از این نیز این قابلیت بداندیشانه را در خود داشتند، اما این طرح آن را فراگیر خواهد کرد.
نرمافزار اختصاصی به این معنی است که شما نمیتوانید کاری را که نرمافزار انجام میدهد کنترل کنید. نمیتوانید کد منبع آن را مطالعه کنید یا تغییر دهید. جای شگفتی نیست که تجار زیرک روشهایی مییابند تا با استفاده از تسلط خویش، شما را در وضعیتی نامساعد قرار دهند. مایکروسافت چندین بار این کار را انجام داده است: یکی از نسخههای ویندوز به این منظور طراحی شده بود که تمام نرمافزارهای موجود روی دیسک سخت شما را به مایکروسافت گزارش کند. به تازگی یکی از بهروزرسانیهای «امنیتی» در Windows Media Player از کاربران میخواهد که موافقت خود را با محدودیتهای جدید اعلام کنند. با این حال مایکروسافت در این کار تنها نیست: نرمافزار به اشتراکگذاری موسیقیِ KaZaa به گونهای طراحی شده تا شریک تجاری KaZaa بتواند از رایانه شما سوءاستفاده کند. این قابلیتهای بداندیشانه معمولا سری نگه داشته میشوند، اما حتی اگر شما از آنها اطلاع داشته باشید به سختی میتوانید حذفشان کنید، چرا که کد منبع را در اختیار ندارید.
در گذشته، این مسایل تنها در مواردی خاص وجود داشتند اما «محاسباتِ قابل اطمینان» میتواند آن را فراگیر کند، البته «محاسبات خیانتکارانه» (Treacherous Computing) نام مناسبتری است چرا که در حقیقت این طرح بدین منظور طراحی شده است تا اطمینان حاصل کند رایانه از شما اطاعت نخواهد کرد. در حقیقت، این طرح برای جلوگیری از عملکرد رایانه شما به عنوان یک رایانه چند منظوره پدید آمده است و هرعملی احتیاج به اجازه صریح خواهد داشت.
آیا میتوانید به رایانه خود اعتماد کنید؟
