روز آزادی نرمافزار اولین بار در ۲۸ اوت سال ۲۰۰۴ توسط ۷۰ گروه از طرفداران نرمافزارهای آزاد در نقاط مختلف جهان جشن گرفته شد. با افزایش طرفداران نرمافزارهای آزاد و شکلگیری تعداد بیشتری از جوامع کاربری متمرکز، در سال ۲۰۰۵ تعداد ۳۰۰ گروه از ۶۰ کشور جهان اقدام به برگزاری این رویداد کردند و در سال ۲۰۰۸، این جشن در ۹۰ کشور جهان برگزار شد. امروزه حامیان و طرفداران نرمافزارهای آزاد این روز را که مصادف با اولین سهشنبه ماه سپتامبر است در بسیاری از کشورها، در شهرهای کوچک و بزرگ با برگزاری همایشها و جشنهایی گرامی میدارند.
در این همایش شش سمینار با موضوعات سختافزارهای آزاد شامل چاپگرهای سه بعدی و بردهای رزبری پای و آردوینو، اندروید، امنیت و ابزارهای آزاد، بش (bash) و تواناییهای آن و خبرهای مهم دنیای نرمافزار آزاد برگزار شد.
هفتمین سال اسافدی در نصف جهان
همایش روز آزادی نرمافزار در اصفهان از سال ۱۳۸۶ تاکنون توسط گروه کاربران لینوکس اصفهان برگزار میشود. در برخی از همایشهای برگزار شده توسط این گروه «مورای آلن» از توسعهدهندگان توزیع دبیان و «دنیل هولباخ» از توسعهدهندگان اوبونتو نیز حضور داشتهاند. اصفهان لاگ هر سال در این همایش علاوه برعلاقمندان نرمافزارهای آزاد در اصفهان، میزبان جمعی از طرفداران نرمافزار آزاد که از شهرهای دیگر ایران برای حضور در این رویداد به اصفهان میآیند نیز هست.
همایش روز آزادی نرمافزار سال ۲۰۱۴، هفدهم مهرماه در سالن امیرکبیر دانشگاه خوراسگان با همکاری انجمن علمی کامپیوتر این دانشگاه برگزار شد. در این همایش شش سمینار با موضوعات سختافزارهای آزاد شامل چاپگرهای سه بعدی و بردهای رزبری پای و آردوینو، اندروید، امنیت و ابزارهای آزاد، بش (bash) و تواناییهای آن و خبرهای مهم دنیای نرمافزار آزاد برگزار شد.
این همایش با صحبتهای دبیر اجرایی همایش «مجید سلامت» آغاز و با صحبتهای «الهام حصارکی» پیرامون مفاهیم نرمافزار آزاد، سخت افزار آزاد، مهاجرت به نرمافزارهای آزاد و خبرهای مهم دنیای نرمافزارهای آزاد طی یک سال گذشته ادامه یافت. پس از آن، «هادی امینزاده» ضمن معرفی مفاهیم چاپگرهای سه بعدی، شیوههای ساخت چاپگر سه بعدی، معرفی چاپگر آزاد رِپرَپ، اقدام به پرینت یک نمونه پیچ با چاپگر سه بعدی کرد. در ادامه مجید سلامت به بررسی اندروید در گذر تاریخ و تاثیرات نرمافزارهای آزاد بر محبوبیت و بهبود این سیستمعامل همراه پرداخت.
پس از پذیرایی و استراحت «بهراد اسلامیفر» مطالبی در رابطه با بش و تواناییهای آن و معرفی دورههای رسمی آموزش گنو/لینوکس (LPI) ارایه کرد.
پنجمین سمینار پیرامون بررسی سخت افزارهای رزبریپای و آردوینو و معرفی قابلیتهای این سختافزارها و استفاده از آنها در ساخت دستگاههای آزاد بود که «هدایت وطنخواه» به ارایه آن پرداخت. سمینارها با ارایه «مهرداد عباسی» پیرامون ابزارهای آزاد آزمون نفوذپذیری به منظور تامین امنیت شبکه به پایان رسید. در انتهای مراسم، سخنرانان پاسخگوی پرسشهای شرکتکنندگان در همایش بوده و با پایان این بخش، عکس دستجمعی به رسم یادبود با حضور کلیه حضار گرفته شد.
پشت صحنه همایش
گردهماییهایی که با حضور طرفداران نرمافزار آزاد برگزار میشود همیشه با حواشی و دقایق شیرینی همراه است که شاید در هیچ سمینار تخصصی دیگری مانند آن به وقوع نپیوندد.
جغدهای مهربان
یکی از خصوصیات اصلی گیکها بیداریهای شبانه و کد زدن و خواب ماندنهای اول صبح است. همایش روز آزادی نرمافزار اصفهان هم که میزبان گیکهای خوابآلود بود از این قاعده مستثنی نماند و مدیر سمعی بصری همایش پس از تلاشهای بیچشم داشت گروهی از متخصصین جوان ایرانی ترک بستر گفته و راهی همایش شد.
فراموشکارهای دقیق
این که فراموشی هم از تاثیرات کد زدنهای شبانه است یا نه خود جای بحث مفصل دارد. یکی از مهمانان تهرانی همایش که در هر بخش از مسیر همایش چیزی جا گذاشته بود در نهایت با جا گذاشتن تلفن هوشمند خود در سالن غذاخوری دانشگاه ره خوابگاه تا سی و سه پل را یک شبه پیمود و البته این فراموشی به خاطره یک دورهمی با بچههای گروه کاربران لینوکس اصفهان انجامید.
از دانشگاه تا بیمارستان
البته همایش امسال روز آزادی نرمافزار اصفهان علاوه بر این دقایق شیرین با کمی حرارت نیز همراه بود!
یکی از پاکباختگان راه نرمافزار آزاد که از تهران برای حضور در مراسم عازم اصفهان بود در مسیر دچار سوختگی بخشی از صورت شد که البته جای هیچ نگرانی نیست و ایشان در حال حاضر در کمال صحت و سلامت به سر میبرند و تنها بخشیهایی از همایش را از دست دادند و بازدیدی از بیمارستان سوانح سوختگی اصفهان نیز نصیب ایشان شد.