ABS مخفف عبارات «Arch Build System» است که برای نصب نرمافزار از طریق کامپایل و سپس بستهبندی و نصب آنان استفاده میشود. به طور کلی کارکرد این نرمافزار به این صورت است که ابتدا فهرستی از اسکریپتهای ساخت نرمافزارها را از طریق مخازن موجود در پایگاه اینترنتی توزیع آرچ و آیینهها دریافت کرده و سپس در شاخه «var/abs/» میریزد. در این حالت اگر گروهی فعال شده باشد، تمامی اسکریپتهای موجود در آن گروه نرمافزاری نیز در شاخه همنام با گروه بارگیری میشوند. سپس اگر هر یک از موارد فوق را به پوشه دیگری رونوشت کنید با استفاده از دستور «MAKEPKG» خواهید توانست مشابه نصب نرمافزار از طریق مخزن کاربران آرچ «AUR» ، آن نرمافزار را نصب کنید.
همان طور که گفتهشد ایبیاس نرمافزاری است که برای بارگیری اسکریپتهای کامپایل و نصب و بستهبندی نرمافزارها در توزیع آرچ استفاده میشود و با استفاده از این نرمافزار به همراه دستور «MAKEPKG» قادر خواهید بود که نرمافزارها را از منبع دریافت و بعد از کامپایل نصب کنید. در این شیوه به راحتی میتوانید گزینههای کامپایل و نصب را تغییر دهید یا با استفاده از وصلههای دلخواه کارایی نرمافزارها را بالاتر ببرید. اگر از کاربران توزیع آرچ لینوکس هستید، این راهنما برای شما مفید خواهد بود.
نحوه استفاده از ایبیاس برای دریافت اسکریپتهای نصب و کامپایل:
برای دریافت اسکریپتهای آماده نصب که با نام «PKGBUILD» هستند، از ایبیاس استفاده میشود. معمولا در کنار اسکریپتهای کامپایل و بستهبندی برخی اسکریپتها برای عملیات بعد از کامپایل و در هنگام نصب یا برخی وصلههای نیز ممکن است وجود داشته باشند که توسط ابزار ایبیاس دریافت میشوند. برای استفاده از ایبیاس ابتدا باید ابزارهای توسعه و نرمافزار ایبیاس در آرچ نصب باشد برای اینکار دستور زیر را در خط فرمان اجرا کنید.
sudo pacman -S base-devel abs
برای اینکه بستههای مورد نظر شما بارگیری شود، وارد تنظیمات نرمافزار ایبیاس شده و گروه مورد نظر را فعال کنید. برای این کار علامت تعجب «!» قبل از نام هر گروه نرمافزاری را باید از قبل از نام گروه بردارید تا آن گروه فعال شود. برای اینکار پرونده متنی زیر را با استفاده از نرمافزار نانو (nano) گشوده و تغییرات دلخواه را اعمال کنید. به عنوان نمونه میتوانید با برداشتن علامت تعجب قبل از نام گروه هسته «core» و اضافی «extra» این دو گروه را فعال نمایید و یا حتی گروههای بیشتر که در این تنظیمات به دلیل وجود علامت تعجب «!» قبل از آنان فعال نیستند و میتوانید آنان را با برداشت علامت تعجب «!» فعال کنید.
sudo nano /etc/abs.conf
بعد از آنکه گروههای مورد نیاز خود را برای بارگیری تعیین کردید، میتوانید اسکریپتهای مرتبط با گروههای تعیین شده را با استفاده از ابزار ایبیاس دریافت کنید. در این صورت این اسکریپتها به شاخه تعیین شده، بارگیری خواهند شد. سپس اگر پوشه فوق را به پوشه خانگی رونویسی و درج کنید، میتوانید با استفاده از دستور ساخت بسته «MAKEPKG» نرمافزار مورد نظر را کامپایل و نصب کنید. برای نمونه برای نصب جدیدترین راهانداز کارت گرافیک اینتل در توزیع آرچ که اسکریپت آن از نسخه گیت این راهانداز استفاده میکند دستور زیر را در خط فرمان اجرا کنید تا اسکریپت مرتبط با این نرمافزار بارگیری شود. اگر دستور ایبیاس بدون ذکر نام نرمافزاری به کار رود، تمامی اسکریپتهای مرتبط با گروه دریافت و بارگیری خواهد شد.
sudo abs xf86-video-intel یا برای همه نرمافزارها sudo abs
سپس به پوشهای که برای بارگیری ایبیاس در نظر گرفته شده خواهیم رفت؛ در این جا ما از حالت پیشفرض استفاده کردهایم. برای رفتن به این شاخه که اسکریپتها به صورت پروندهای متنی با نام «PKGBUILD» در پوشههای همنام با نام نرمافزار و گروه نرمافزاری بارگیری شدهاند رفته و آنان را به پوشهای در پوشه خانگی رونویسی و درج میکنیم. همچنین میتوان پوشههای اسکریپتها را به جای پوشه خانگی در پوشه موقت «TMP» رونویسی و درج کرد.
cd /var/abs/extra sudo cp -r xf86-video-intel /tmp
سپس وارد پوشه موقت یا خانگی میشویم.اما قبل از ورود به پوشه مذکور باید برخی تنظیمات را تنظیم کنید. در این حالت میتوانید دستور ساخت بسته «MAKEPKG» را اجرا کنید تا بسته نرمافزار ساخته شود؛ با این وجود میتوانید با تنظیم گزینه ساخت «MAKE» در تنظیمات ابزار ساخت بسته، تنظیمات را به گونهای تنظیم کنیم که همواره از چند ریسمان یا نخ برای پردازش موازی و سریعتر و کامپایل بهتر و سریع استفاده کند. برای اینکار ابتدا وارد پرونده متنی تنظیمات میشویم.
sudo nano /etc/makepkg.conf
سپس با جستوجو به دنبال عبارت «MAKEFLAGS» گشته و با استفاده از فشردن کلیدهای میانبر CTRL+W و نوشتن عبارت نوشته شده، مستقیما به خطی که عبارت مذکور در آن است خواهیم رفت. سپس در آن خط علامت شارپ یا مربع «#» را از ابتدای آن بر میداریم و عبارت «-j5» را مقابل آن وارد کنید. رقم فوق میتواند بسته به تعداد هسته پردازنده امکان دارد که متفاوت باشد. برای پردازندهای که ۴ عدد هسته در خود دارد بهتر است عدد ۵ را وارد کنید. به طور کلی اگر سیستم شما از یک پردازنده تک هستهای برخوردار است عدد یک یا دو و برای مابقی پردازندهها با تعداد هستههای بیشتر از یک* به تعداد هر هسته، عددی معادل تعداد هسته +۱ را وارد کنید.
MAKEFLAGS="-j5"
حال به پوشه موقت یا خانگی میرویم و با دستور تغییر پوشه وارد پوشه رونویسی و درج شده میشویم. بعد از ورود به پوشه فوق با استفاده از دستور ساخت بسته «MAKEPKG» و کلید واژه «-i» بسته نرمافزاری «tar.xz..» موردنظر را کامپایل و میسازیم و سپس نصب میکنیم. کلید واژه مذکور برای نصب بسته بعد از ساخت کاربرد دارد.
cd /tmp cd xf86-video-intel makepkg -i PKGBUILD
با این حال اگر از پوشه موقت «TMP» استفاده میکنید، باید از دستور زیر برای دسترسی به مجوز لازم قبل از اجرای دستور «makepkg -i PKGBUILD » بالا استفاده کنید.
sudo chmod 777 .
سپس بعد از اجرای دستورات بالا راهانداز جدید کارت گرافیک اینتل بارگیری و نصب خواهد شد، برای تغییر تنظیمات میتوانید مقادیر داخل پرونده متنی «PKGBUILD» را به دلخواه تغییر دهید. با استفاده از ایبیاس میتوانید اکثر نرمافزارهای موجود در مخازن را به راحتی و بدون مشکل کامپایل و سفارشی کنید یا با تغییراتی جزئی در آنان نرمافزار دیگری را در مخزن کاربران آرچ درج کنید که دیگر کاربران نیز از نرمافزار مورد نظر بهرهمند شوند.
راهانداز گرافیکی اینتل مثالی بود برای نصب نرمافزار توسط ایبیاس. با این وجود میتوانید نرمافزارهای دیگری را نیز در این توزیع با استفاده از ایبیاس کامپایل و نصب کنید. با این حال این موضوع نیز فراموش نشود که اگر نرمافزار فوق متنباز نباشد، نمیتوانید آن را کامپایل کنید و فقط آن ابزار بارگیری و با استاندارد بستههای نرمافزاری در آرچ مجددا بستهبندی میشوند.