داکداکگو (duckduckgo) یک موتور جستوجوی وب است که در عملکرد خود تا حدّ زیادی بر دادههای جمعسپاریشده همچون ویکیپدیا تکیه دارد. یکی از نکات مهمّ این موتور جستوجو (به ادّعای خودش)، عدم ردگیری کاربرانش است. این موتور جستوجوی وب را میتوان حاصل نگرانیها پیرامون حریم خصوصی افراد دانست. در صفحهٔ سیاست محرمانگی این پایگاه وب آمده است که هیچ گونه اطّلاعات شخصیای را جمعآوری نکرده و به اشتراک نمیگذارد. بر خلاف دیگر موتورهای جستوجو در سیاست داکداکگو آمده است که تاریخچهٔ جستوجوهای کاربران را ذخیره نمیکند.
از ویژگیهای جستوجو در این موتور، میتوان به شیوهٔ جستوجوی واژههای دارای ابهام در آن اشاره کرد. بر خلاف برخی از شیوههای دیگر جستوجو که بر پایهٔ بهترین نتایج در صفحهٔ نخست کار میکنند، داکداکگو تلاش میکند تمام معانی مختلف یک واژهٔ تفسیرپذیر را در صفحهٔ نخست بگنجاند تا نتایج این صفحه به یک معنی خاص سوگیری نداشته باشد. افزون بر این، کاربر را راهنمایی میکند تا مقصود خود را بهتر بیان کند.
بنابراین، داکداکگو بسیار جذّاب است. در بسیاری از موارد، همانند موتورهای جستوجو دیگری مثل گوگل و بینگ است، ولی ترفندهایی در آستین دارد که آن را از رقبایش جدا میکند.
۱- محرمانگی و امنیت
این بزرگترین نقطهٔ تمایز داکداگگو (از این به بعد میگوییم ددگ) است. برخلاف بقیه موتورهای جستوجو معروف، ددگ هیچ گونه اطّلاعات شخصی را جمع نمیکند.
همین مسأله باعث میشود که به شکل پیشگزیده، هیچ تاریخچهای از جستوجو، نشانیهای ip و کوکیها را ذخیره نکند. علاوه بر این، برای امنیت بیشتر، ددگ به شکل خودکار نگارشهای رمز شده (HTTPS) را نمایش میدهد. البته به همینجا محدود نمیشود و میتوانید با تور از ددگ استفاده کنید. برای اطلاعات بیشتر سری به اینجا بزنید: محرمانگی
۲-بنگ
این یکی از ویژگیهای برجستهٔ شده ددگ است که به شما امکان میدهد مستقیماً جستوجو را روی پایگاههای وب دیگر انجام دهید. مثلاً من میتوانم بنویسم «gmail quora!» و ددگ مستقیماً برای من «quora» را در حساب gmail من جستوجو کند. یا میتوانم بنویسم «amazon ps4 controller!» و ددگ مستقیما به این صفحه میرود: PS4 controller
هزاران پایگاه وب وجود دارد که برایشان میانبرهای بنگ وجود دارد. اگر نتوانستید میانبر بنگ را برای پایگاه وبی پیدا کنید، خب بسازیدش. آنطور که ددگ گفته: «هشدار: استفاده از بنگ روش جستوجوی شما را برای همیشه تغییر میدهد. وقت آزاد شما را بیشتر میکند و امید به زندگی بیشتری پیدا میکنید.» واقعاً این جمله درست است. یک بار که به سراغ بنگ بروید معتادش میشوید و دیگر تمام. برای اطلاعات بیشتر اینجا را ببینید.
۳- صفحات دستهبندی
این یکی از ویژگیهای مورد علاقه من در ددگ است. اساساً میتوانید صفحات دستهبندی را صدا بزنید تا جواب سریعی را در دسته بندی خاصی پیدا کنید. این ویژگی با آماده کردن جوابهای سریع، متفاوت کوتاه و گزینههای معنیدار مربوط به عبارتی که جستوجو کردهاید، در زمانتان صرفه جویی میکند. مثلا زمانی که برای «pressure» جستوجو کردم، دستهبندیهای زیر را به من نشان داد.
به طور مشابه زمانی که در مورد «south park characters» جستوجو کردم، به این دستهها رسیدم.
علاوه بر این که پاسخهای فوری را ایجاد میکند، پروندهٔ ارائهای که پیدا کرده بود نیز خیلی خوب بود.
۴- جستوجوی منطقهای
کاربران ددگ میتوانند، نتایج مرتبط با یک منطقه مکانی را با تغییر منطقه بدست آورند. به عنوان مثال من «quora» را در حالی که منطقهام ایالات متحده امریکا بود، جستوجو کردم و به نتایج زیر رسیدم.
حالا اگر منطقه را به روسیه تغییر یدهم، نتایج به شکل زیر خواهند شد.
پس با یک کلیک، میتوان نتایج را برای کاربری با منطقهٔ دیگر ایجاد کرد.
۵- جستوجوی بدون تبلیغات
با اینکه به شکل پیش فرض در ددگ تبلیغات نشان داده میشود، اما میتوان آن را با یک کلیک متوقف کرد. برای این کار به مسیر تنظیمات پیشرفته > عمومی > تبلیغات بروید و خاموشش کنید.
این که بتوانیم به عنوان یک کاربر امکان کنترل داشته باشیم، اتّقاق مبارک و خوبی است، در زمانی که هیچکدام از جستوجوگرهای گردن کلفت هم این ویژگی را ندارند.
البته من باید توضیح بدهم که این تبلیغات بدون جاسوسی، مرتبط و تمیز هستند. به همین دلیل من غیرفعّالشان نمیکنم، شاید با این کار بتوانم از شرکپایگاه پشتیبانی کنم.
۶- شخصی سازی فراوان
ددگ به کاربرانش امکان شخصی کردن ظاهر را میدهد. مثلاً کاربران میتوانند قالب، قلمها و رنگها را عوض کنند. تصویر زیر نمایش نتایج با قالب «پایانه» است. چیزی شبیه به حالت شب.
علاوه بر این، کاربران میتوانند زبان را تغییر دهند، میانبرهای صفحهکلید را عوض کنند، نشان پایگاههای وب در نتایج را ببینید. آخرین و بهترین امکان شخصیسازی، امکان ذخیرهٔ تنظیمات به صورت ناشناس است.
۷-جستوجوی داخل سایت
اگرچه گوگل و بینگ هردو امکان جستوجو در داخل وب سایت را دارا هستند، ولی پیاده سازی ددگ سادهتر و کاربر پسندتر است. علاوه بر این، به ازای هر نتیجهٔ جستوجو، گزینهٔ «نتایج بیشتر» را نمایش میدهد که با کلیک کردن رویش، ددگ تنها نتایج آنپایگاه وب خاص را نمایش میدهد. میتوانم روی هر نتیجهای بروم، آنگاه گزینه «انتخابهای بیشتر» نمایش داده میشود. در این مثال من روی «IMDb» رفتهام.
همان طور که در شکل مشخّص است، با کلیک کردن روی «نتایح بیشتر» فقط نتایج «IMDb» نمایش داده میشود.
خیلی ساده شد، این طور نیست؟
ویژگیهای دیگر
در ادامه برخی ویژگیهای جذّاب و کوچک ددگ را آوردهام.
صفحهٔ نتایج قابل لغزیدن:
پیشگزیدهٔ ددگ این است که نتایج را صفحه بندی نکند، پس خیلی ساده میتوان به پایین لغزید و نتایج بیشتری را پیدا کرد. البته اگر نوع صفحه بندی شده را دوست داشته باشید، امکان فعّال کردنش وجود دارد.
کوتاه کردن و بسط دادن نسانیها:
میتوانید با ددگ در ثانیهای هر آدرسی را کوتاه کرده یا بسط یافتهاش را پیدا کنید. برای کوتاه کردن تنها کافی است عبارت کلیدی «shorter» را پیش از آدرس بنویسید و ددگ کوتاهشدهٔ آن را ایجاد میکند.
به طور مشابه برای بسط دادن یک پیوند از کلیدواژهٔ «expand» استفاده کنید. لطف این کار در این است که بدون باز کردن پیوند میتوانید متوجّه شوید که نشانی به کجا میرود.
ماشین حساب پرداخت:
ددگ میتواند به شما کمک کند تا پرداخت ماهانه وام خود را به آسانی حساب کنید. برای این منظور از کلیدواژهٔ «loan» استفاده کنید. مثل تصویر زیر:
یابندهٔ دستور آشپزی:
میتوانید دستور پخت غذاهای مختلف را با به کار بردن «recipe» در جستوجو، پیدا کنید. ددگ دستورات مختلف را در قالبی زیبا به شما نشان میدهد. درست مثل تصویر زیر:
یابندهٔ رنگ:
با داشتن کد مبنای شانزده هر رنگی، میتوانید آن رنگ را پیدا کنید. برای مثال:
بررسی بالا بودن پایگاه وب:
ددگ در جعبهٔ جستوجوی خود به آسانی امکان بررسی کار کردن یک پایگاه وب را میدهد.
یابنده ٔ جایگزین:
میتوانید جایگزینهایی را برای برنامهها، پایگاههای وب، نرمافزارها یا چیزهای دیگر، با استفاده از ددگ پیدا کنید.
یابندهٔ رخدادها:
با پرسش «event near me» در ددگ میتوانید رخدادهای آینده موجود در اطراف خود را ببینید.
چریانهای زندهٔ Twitch:
اگر دوستدار تماشای جریانهای زندهٔ بازی ویدیویی بر روی Twitch باشید، ددگ این کار را در صفحهٔ جستوجوی خود ساده کرده است.
موسیقی:
در ددگ میتوانید به آهنگهای هنرمندان در صفحهٔ نتایج جستوجو گوش دهید. مثلا زمانی که «Eminem» را جستوجو کنم، میتوانم بدون ترک کردن صفحهٔ جستوجو، معروفترین آهنگهایش را گوش بدهم.
طراحی واکنشگرا:
این مورد بیشتر به تجربه کاربری مربوط است تا به ویژگیها، ولی صفحهٔ نتایج ددگ واکنشگرا است (خود را با اندازهٔ صفحه تطبیق میدهد). در حالی است که گوگل و بینگ اینطور نیستند. به مقایسه زیر دقت کنید.
برای آشنایی با ویژگیهای جذّاب دیگر به صفحهٔ ویژگیها بروید. این صفحه شامل تعداد زیادی از ویژگیهای کاربردی مثل حل کننده مغلوب، مردم در فضا و کمیکهای xkcd در ددگ است.
خلاصه اینکه بهترین چیز در مورد ددگ، قدرت دادن به کاربر برای کنترل است. علاوه بر این که خیلی جذّاب هم هست. فقط داکش کنید!