نحوه نصب گنو/لینوکس در کروم‌بوک

بنا به دلایل مختلفی ممکن است نیاز داشته باشید که یکی از توزیع‌های گنو/لینوکس را در کروم‌بوک خود نصب کنید. همچنین ممکن است به نرم‌افزاری نیاز داشته باشید که فقط در سیستم‌عامل گنو/لینوکس قابل اجرا است. یا اگر از کروم‌بوک پرقدرت و گرانقیمت استفاده می‌کنید و می‌خواهید از بازی‌های عرضه شده که در استیم برای گنو/لینوکس وجود دارد بهره ببرید. یا به سادگی می‌خواهید سیستم‌عاملی داشته باشید از بازه وسیعی از نرم‌افزارها فراتر از چیزی که کروم‌بوک پشتیبانی می‌کند، استفاده کنید. در تمام شرایط فوق شما باید از یک توزیع گنو/لینوکس در کنار کروم‌بوک خود استفاده کنید. خوشبختانه باید به شما بگویم که این کار به سادگی و با استفاده از یک ابزار آزاد و رایگان قابل انجام است. در این حالت شما به راحتی میتوانید بین سیستم‌عامل گوگل کروم و توزیع گنو/لینوکس مورد نظر خود تغییر حالت دهید و هر کدام را که خواستید اجرا کنید، بدون اینکه نیاز باشد به صورت جداگانه هر یک را راه‌اندازی کنید.

محدودیت‌ها

قبل از اینکه جلوتر رویم، به طور طبیعی چند محدودیت در این زمینه وجود دارد که بهتر است درباره آنان مطالبی را مورد بررسی قرار دهیم. با این حال برای مطالعه کاستی‌ها و مشکلات یا دیگر مسائل که در ذهن شما ایجاد شده است بهتر است این پرونده از طریق این پیوند را نیز مطالعه کنید. هر یک از کروم‌بوک‌ها به یک شکل هستند و این به این معنی است که هر یک ساختار خاص خود را دارند. این موضوع به خودی خود باعث ایجاد برخی مشکلات با سخت‌افزار یا اشکالاتی دیر خواهد شد. با این حال توصیه می‌شود اگر می‌خواهید این مراحل را طی کنید، قبلا سابقه‌ای جزئی در نصب و استفاده از سیستم‌عامل گنو/لینوکس یا توزیع اوبونتو داشته باشید، با این حال این موضوع الزامی نیست. همچنین یکی از نکات مهّم و قابل اشاره این است که اگر سیستم‌عامل کروم به حالت توسعه‌دهنده تغییر کند، آنگاه ممکن است برخی مشکلات امنیتی و … برای شما به‌وجود آید. با این حال استفاده از کروم‌بوک در کنار گنو/لینوکس به صورت همزمان به این شکل که در این مقاله می‌آید بسیار ساده و آسان است، اما اگر دوست داشتید می‌توانید توزیع خود را به صورت کامل در این کروم‌بوک نصب کنید که روش‌های دیگری دارد.

اخطار! از اطلاعات محلی خود در دیسک سخت پشتیبان بگیرید، زیرا این روش کروم‌بوک را به حالت اولیه کارخانه بر می‌گرداند.

چگونه نصبش کنیم؟

نصب کِروتون بسیار آسان است، هرچند که تجربه شما ممکن است بنابر سخت‌افزار کروم‌بوکی که از آن استفاده می‌کنید، کاملا با این مورد متفاوت باشد. ما این تست را روی یک اچ‌پی کروم‌بوک ۱۱ تولید سال ۲۰۱۱ استفاده می‌کنم. قبل از این‌که فرآیند نصب را آغاز کنیم، به شما توصیه می‌کنم از تمامی اطلاعاتی که به صورت محلی در دیسک سخت فیزیکی کروم‌بوک شما نصب است یک نسخه پشتیبان تهیه کنید. با این حال هر آنچه در خدمت ابری و فضای ابری شما ذخیره شده است به‌علاوه نرم‌افزارها و افزونه‌های کروم به خوبی در اینترنت ذخیره شده‌اند و در موقع نیاز به سرعت با اطلاعات فعلی دستگاه شما همگام خواهند شد، پس از این بابت نگرانی خاصی وجود نخواهد داشت. (از مزایای رایانش ابری در برابر مشکلات امنیتی آن)

قدم اول، کروم‌بوک خود را در حالت توسعه دهندگان قرار دهید

در ابتدا مطمئن شوید کروم‌بوک شما به خوبی و کاملاً خاموش شده است و به حالت آماده به کار یا خواب نرفته است. ابتدا دکمهٔ خاموش/روشن را تا مادامی که از حساب خود خارج شوید، فشار دهید. سپس آن را مجدداً فشار دهید تا مادامی که نمایشگر به رنگ سفید درآید. بعد از آنکه کروم‌بوک خاموش شد، آن را با فشردن دکمه‌های خاموش/روشن، تازه‌سازی «Refresh» و فرار «Escape» را به صورت همزمان بر صفحه‌کلید فشار داده و نگاه دارید.

switch_on_chromebook_developer_mode

در این حالت پیغامی در مورد اینکه با اینکار سیستم شما دچار مشکل و آسیب می‌شود مواجه می‌شوید که با فشردن دکمه‌های CTRL + D بر صفحه‌کلید، آن را نادیده می‌گیریم. در این حالت کروم‌بوک به تنظیمات اولیه و کارخانه بر می‌گردد و بار دیگر که وارد حساب کاربری خود در کروم‌بوک شوید، تمامی موارد از اینترنت دریافت شده و در دستگاه همگام می‌شوند. حال اگر اطلاعاتی به صورت محلی در دیسک سخت نصب بوده است باید از طریق نسخه پشتیبانی که گرفته‌اید، بازگردانده شود.

بعد از این در هنگامی که کروم‌بوک را از ابتدا روشن کنید، با این پیغام که می‌گوید دستگاه شما ممکن است آسیب ببیند، مواجه خواهید شد. در صورت مشاهده این پیغام مجدداً آن را با همان میانبر و دکمه‌های CTRL + D نادیده بگیرید. با این حال مشکل جدی زمانی رخ خواهد داد که در هر بار راه‌اندازی این پیغام نمایش داده می‌شود و باز هم مجدداً همه‌چیز پاک شده و باید از نو عملیات همگام‌سازی و … انجام شود. البته راه حلی برای این موضوع تا به امروز پیدا نکرده‌ام جز اینکه بگویم به جای خاموش کردن دستگاه خود، آنرا به حالت آماده به کار یا «Sleep» خواب ببرید. در این حالت اگر کروم‌بوک را روشن کنید، پیغام فوق نمایش داده نخواهد شد.

قدم دوم، وقت بارگیری کروتون فرا رسیده است

حال بعد از انجام مراحل فوق، باید ابزار کروتون را بارگیری کنید. این ابزار به شما اجازه می‌دهد تا توزیع مورد علاقه خود را در سیستم‌عامل گوگل کروم نصب کنید و از آن لذت ببرید. به صفحه گیت‌هاب کروتون رفته و بر پیوندی با عنوان «Chromium OS Universal Chroot Environment» کلیک کنید. در حالت پیش‌فرض این پرونده می‌تواند در شاخه دانلود‌ها بارگیری و ذخیره شود.

قدم سوم، توزیع دلخواه خود را انتخاب کنید

برای اجرای کِروشْ «Crosh» ترمینال از کلید‌های میانبر CTRL + ALT + T استفاده کنید تا ترمینال مذکور باز شود. این همان مکانی است که برای نوشتن دستورات لازم برای نصب گنو/لینوکس در سیستم‌عامل کروم استفاده می‌شود. [نکته: خط فرمان و ترمینال به بزرگی و کوچکی حروف حساس هستند.]

در خط فرمان عبارت «shell» را وارد کرده و بر دکمهٔ اینتر کلیک کنید. سپس عبارت زیر را نیز در خط فرمان نوشته و روی دکمهٔ اینتر کلیک کنید.

sh -e ~/Downloads/crouton -t list

توسط این دستور لیستی از توزیع‌های قابل نصب توسط کروتون داخل سیستم‌عامل گوگل کروم نمایش داده می‌شود. در این مثال از توزیع اوبونتو به همراه میزکار پیش‌فرض یونیتی استفاده خواهیم کرد. که یک توزیع محبوب و کاربرپسند از سیستم‌عامل گنو/لینوکس محسوب شده و حجم نسبتاً سنگینی نیز دارد و مثلاً نمی‌توان تصویر آن را بر دیسک نوری ساده ۷۰۰ مگابایت ذخیره کرد. میزکار یونیتی نیز شاید در بین کاربران گنو/لینوکس محبوب نباشد، اما برای استفاده در یک رایانه کیفی ارزان قیمت به اندازه کافی خوب است، علاوه بر اینکه اگر کروم‌بوک شما خیلی ارزان و ضعیف است می‌توانید از اکس‌اف‌سی‌ای یا ال‌اکس‌کیوت نیز استفاده کنید. همچنین اوپن‌باکس به‌همراه برخی ابزارهای دیگر نیز گزینهٔ خوبی برای استفاده در دستگاه‌های ضعیف است.

برای بارگیری تصویر توزیع اوبونتو بهره‌مند از یونیتی باید دستور زیر را در خط فرمان باز شده بنویسید و برای اجرا بر دکمهٔ اینتر صفحه کلید کلیک کنید.

sudo sh -e ~/Downloads/crouton -t unity-desktop

به صورت جایگزین می‌توانید، نام توزیع یا میزکار را تغییر دهید. در این هنگام کروتون پرونده تصویر توزیع را بارگیری می‌کند که در اینجا توزیع اوبونتو بارگیری خواهد شد. برای هر توزیعی که انتخاب می‌کنید، نیاز است تا فضای خاصی از دیسک سخت شما خالی بوده و در دسترس باشد. برای اوبونتو به ۱٫۱ گیگابایت فضای خالی نیاز است تا تصویر آن ذخیره شود. گفتنی است پیش از این توزیع اوبونتو از حجمی برخوردار بود که باعث می شد این توزیع بر یک دیسک نوری ۷۰۰ مگابایت ریخته شود. بعد از این باید به توزیع فوق از طریق تغییر ریشه «CHROOT» دسترسی داشته باشیم، این روش باعث شده است که به راحتی بتوانید گنو/لینوکس را در کنار سیستم‌عامل کروم و باهم اجرا کنید.

screenshot_2015-08-18_at_13.36.28

قدم چهارم، اجرا و دسترسی به شکل CHROOT

بعد از آنکه تصویر توزیع مورد نظر شما به پایان برسد، پیغامی در جهت پایان رسیدن بارگیری تصویر نمایان می‌شود. بعد از نمایان شدن پیغام مذکور می‌بایست از دستورات زیر را در خط فرمان نوشته و بر روی دکمهٔ اینتر کلیک کنید.

sudo startunity'

نامی که بعد از عبارت «start» نوشته شده است مشخص کننده توزیع و میزکار است. در این جا از یونیتی استفاده شده است. شما می‌توانید توزیع یا میزکار مورد نظر خود را وارد کنید.بعد از اینکار کلیدهای CTRL+SHIFT+ALT+BACK را بر صفحه کلید فشار دهید تا به توزیع مورد نظر CHROOT کنید. برای دسترسی به سیستم‌عامل گروم کروم در هر زمان که خواستید کلید‌های «CTRL+SHIFT+ALT+BACK » را بر صفحه کلید فشار دهید. [در این حالت نباید بر روی دکمهٔ پس‌بر «Backspace» یا پیکان به سمت چپ «Left Arrow» استفاده کنید از همان کلید مشخص شده در تصویر و کنار دکمهٔ فرار «ESC» استفاده کنید.

switch_to_chroot_keys

در این حالت شما وارد توزیع اخیراً نصب شده خود یعنی اوبونتو می‌شوید. نکتهٔ مهمی که در ابتدا با آن مواجه می‌شوید این است که تمامی دکمه‌های بالایی صفحه کلید که کلیدهای توابع هستند به خوبی کار نمی‌کنند. برای فعال کردن این دکمه‌ها در توزیع اوبونتو می‌توانید کارهایی را انجام دهید تا این کلیدها فعال شوند. به screenshot_from_2015-08-18_13_31_51بخش تنظیمات سیستم در اوبونتو وارد شوید و در آن روی گزینه صفحه‌کلید «Keyboard» کلیک کنید تا وارد تنظیمات صفحه کلید شوید. [مشابه با میزکار گنوم ۳] با کلیک بر سربرگ «Shortcuts» وارد آن بخش شده و بلندی صدا در گزینه‌های افزایش و کاهش صدا «Volume up, down» به راحتی در بخش رسانه و صوت «Sound and Media» قابل تغییر هستند. گزینه تمام صفحه را نیز می‌توانید برای حالت بیشینه پنجره «Maximize» در بخش ناوبری «Navigation» تنظیم کنید. برای تنظیم کلید‌های توابع برای آنان تنها کافی است هنگامی که آنان را یافتید، روی میانبر فعلی آنان کلیک کرده و کلید تابعی مورد نظر را فشار دهید تا آن کلید برای عمل فوق تخصیص یابد.

تنظیم کلید‌های کم و زیاد کردن نور پس‌زمینه نمایشگر کمی مشکلتر است و به کمی کار بیشتر نیاز دارد و قد‌‌‌‌م‌های بیشتری برای تنظیم آن باید پیموده شود. برا این‌کار ابتدا ابزار «xdotool» را نصب کنید. برای نصب ابزار فوق باید ابتدا خط فرمان را با کلید میانبر CTRL + ALT + T اجرا کرده و دستورات زیر را برای نصب آن در خط فرمان وارد کنید تا نرم‌افزار مذکور توسط ای‌پی‌تی «APT» بارگیری و نصب شود.

sudo apt-get install xdotool

 

مجدد به همان پنجره تنظیمات میانبر برای صفحه کلید رفته و دز پایین پنجره و از بخش میانبرهای سفارشی «Custom Shirtcuts»، بر روی دکمه «+» پایین لیست کلیک کرده و مقادیر جدیدی را تعریف می‌کنیم. برای هر یک از حالات مورد نظر نام مناسبی در نظر بگیرید. همچنین برای کلید تازه‌سازی نیز موردی را ایجاد کنید.screenshot_from_2015-08-18_14-12-17 برای دکمهٔ تازه‌سازی عبارت «xdotool key ctrl+r» را وارد کنید. برای افزایش نور پس‌زمینه نمایشگر عبارت «xdotool key XF86MonBrightnessUp» و کاهش نور پس‌زمینه عبارت «xdotool key XF86MonBrightnessDown» را به عنوان دستور وارد کنید. سپس همانند گزینه‌های صدا و … که تنظیم کردیم، برای هر یک از این گزینه‌ها نیز باید یک کلید تعیین کنید که در هنگام تعیین کلید، دکمهٔ تابعی دلخواه را بر صفحه کلید بفشارید. اگر باز هم توانستید نور پس‌زمینه را کم کنید، بهتر است به سیستم‌عامل گوگل کروم رفته نور را کم بیا زیاد کرده و مجدد به اوبونتو برگردید.

نکته آخر

در آخر اگر از اوبونتو خارج شدید و خواستید مجدداً به آن بازگردید قدم چهارم را دوباره انجام دهید تا بتوانید مجدداً بین دو سیستم‌عامل گنو/لینوکس و گوگل کروم در حرکت باشید.

نظر شما چیست؟ آیا این روش را برای نصب توزیع گنو/لینوکس دلخواه خود پسندیدید؟ نظرات خود را در بخش نظرات این نوشته با ما در میان بگزارید.

منبع: expertreviews