یک هدف مشخص می‌تواند روند کار جشنواره را بهبود بخشد

در هفتمین جشنواره لینوکس امیرکبیر، دکتر پی‌براه ارائه ای تحت عنوان Data Intensive Computing Platforms از سوئد به صورت ویدئو کنفرانس داشتند که استقبال خوبی نیز از آن شد و حسن ختام این دوره از جشنواره لینوکس شمرده می‌شود. گفتگویی با امیرحسین پی‌براه درباره این جشنواره و موضوعات اطراف آن داشتیم که در ادامه میخوانیم…

همایش لینوکس امیرکبیر چه اهمیتی برای جامعه دانشگاهی ایران و به خصوص دانشگاه امیرکبیر می‌تواند داشته باشد؟
برگزاری اینچنین همایش هایی باعث بخشش اعتبارات خاصی به دانشگاه یا موسسه برگزار کننده می‌شود. هرچقدر که این نوع همایش ها بیشتر برگزار شوند خب بهتر است؛ ولی خب کمیت معیار اصلی نیست، کیفیت این همایش ها نیز باید معقول باشد و خب طبیعتاً مسئله کیفیت از کمیت خیلی مهم تر است. من در همایش امسال حضور نداشتم که در جریان جزئیات باشم ولی خب عناوینی که بودند، خوب بودند. حالا شاید جلوتر و در سوالات بعدی جواب بهتری بتوانم به این سوال بدهم.
در سطح ایران و خارج از ایران چه همایش های مشابهی را می‌شناسید که توانسته باشد موفق عمل کرده باشد؟
صرفاً در مورد خود لینوکس شخصاً در همایشی شرکت نکرده ام، ولی در رابطه با دنیای متن باز همایش هایی را دیده ام و اتفاقاً الان هم به یک سری از آنها نگاه میکردم ولی فکر میکنم لازمه اینچنین همایش هایی این است که هدفمندتر باشند؛ یعنی مثلاً در مورد همایش خودمان، نکته ای که من در همایش امسال احساس کردم که شاید اندکی جای کار داشت این بود که موضوع ها مقداری پراکنده بودند. هرکدام از موضوع ها به تنهایی خوب بودند ولی می‌شد هدف مشخص تری را برای خود همایش در نظر گرفت و بعد تک تک این ارائه ها را به عنوان بخشی از این هدف کلی کار خودشان را انجام میدادند.
حتی می‌توان گفت که هدف ما صرفاً لینوکس است، اما خود این هدف نیز خیلی کلی است و من فکر میکنم همایشی تحت نام “لینوکس” شاید خیلی خوب نباشد؛ چون وقتی اسم لینوکس را میگوییم منظور همان کرنل لینوکس است. بهتر است که طوری باشد که به سایر جنبه های آن نیز پرداخته شود. وجود ارائه هایی درباره مسائل شبکه و امنیتش ، یا درباره اپلیکیشن های مختلف میتوانست سودمند و خوب باشد.
به نظرتان برگزاری یک کنفرانس تخصصی متن باز به جای این جشنواره می‌تواند مفیدتر باشد یا بهبود سیستم فعلی جشنواره؟
تعریفتان از کنفرانس تخصصی چیست؟ اول فرق این دو را به من بگویید و ببینیم تعاریفمان چقدر فرق می‌کند تا بعد صحبت کنیم.
-منظور از کنفرانس، برگزاری همایشی است که یک سری مقاله هایی ارسال و ارائه شوند و خب هیئت داوری داشته باشیم و این مقاله ها مورد بررسی هیئت داوران قرار گیرند. منظور از بهبود سیستم فعلی هم اینکه همه این کارگاه ها به صورت سازمان یافته تر به کار خود ادامه دهند و ارائه های بیشتر و هدفمندتری داشته باشیم و درکل همین جشنواره را در ابعاد بزرگتری برگزار کنیم.
در مورد کنفرانس وقتی که میگوییم یک هیئت داوری ای باشد و اینها، خب مقالاتی که ارسال می‌شوند طبق تعریف کنفرانس باید یک نوآوری داشته باشند. من فکر نمی‌کنم که خیلی برای ما مناسب باشد که این کار را انجام دهیم. مسئله دیگر این است که هدف کنفرانس آموزش نیست. در کنفرانس افراد یافته ها و دستاورد های خود را به بقیه اعلام و معرفی می‌کنند و این هیچ جنبه آموزشی ای ندارد.
ولی یکی از اهداف جشنواره و این همایش فعلی این است که آموزش داشته باشد و خب خیلی توصیه نمی‌کنم که حالت کنفرانس را به خود بگیرد. یکی دیگر از مشخصات کنفرانس پراکندگی موضوعات است. امکان دارد در یک کنفرانس دو مقاله پذیرفته شوند که خیلی هم خوب هستند اما کاملاً نسبت به هم بی‌ربط اند و خب این عدم وجود پیوستگی هم آنچنان برای مخاطبان جالب نیست.
اگر در همین جشنواره ای را که داریم بتوانیم یک پیوستگی مشخصی بین موضوعات بسازیم خیلی بهتر می‌شود.
کاری که بهتر است کادر اجرایی برای سال بعد در نظر داشته باشد این است که پیش‌تر از جشنواره یک طرح کلی از موضوعاتی که هدف سال بعد هست بسازد و بعد به دنبال افراد متخصص در این موضوعات باشد.
اگر که در جریان جشنواره بودید، بهترین نقاط جشنواره را چه قسمت هایی از آن می‌دانید؟
خبر های جشنواره را از سایت سلام دنیا دنبال میکردم، اما این سوال سختی است.
چون که عنوان ارائه ها یک موضوع است، و نوع بیان آنها یک موضوع دیگر. سرفصل ها همه خوب بودند ولی به نظرم موضوعی که دکتر بخشی درباره آن کارگاه برگزار کردند می‌تواند بهترین قسمت جشنواره باشد. چون هم به هسته اصلی لینوکس پرداخته شد و هم یک کارگاه عملی کاملاً مرتبط با موضوع جشنواره بود و هم اینکه پایه تئوری بسیار خوبی هم داشت.
یکی از نقاط ضعفی که بیان کردید این بود که مطالب ارائه شده پیوستگی آنچنانی باهم نداشتند و پراکنده بودند. چه نقاط ضعف دیگری را مشاهده کردید؟
چون من در این جشنواره حضور نداشتم طبیعتاً نمیتوانم درباره نحوه اجرا نظری بدهم.
ولی به عنوان یک ناظر بیرونی واقعاً نمی‌توان صرفاً با مشاهده خبر های یک رویداد درباره آن نظری داد. چون خبر ها خوب بودند و آنطور که به نظر می‌رسید استقبال خوبی شده بود و همه چیز در کل خوب بود ولی درباره این سوال باید کسانی که در داخل همایش بودند نظر دهند.
ارائه Data Intensive Computing Platforms که توسط شما انجام شد، مورد استقبال خوبی قرار گرفت و به نوعی حسن ختام جشنواره محسوب می‌شود. کمی درباره اهمیت موضوع این ارائه توضیح دهید.
مفهوم Big Data یکی از نیاز های روز است و به خاطر همین موضوع بحث داغی شده. شرکت ها و موسسه های مختلف ناگهان با یک حجم بزرگی از Data مواجه شدند و همانطور که در ارائه ام نیز مطرح کردم مشاهده کردند که روش های سابق برای ذخیره و پردازش Data پاسخگوی نیاز آنها نیست. در نتیجه Platform های مختلفی را چه برای ذخیره سازی و چه برای پردازش اطلاعات معرفی کردند. اکثر این Platform ها هم به صورت متن باز ارائه می‌شوند و از این نظر، یکی از عوامل پیش برنده این Platform ها همین متن باز بودن آنهاست. چرا که Community های مختلف می‌توانند به پیشرفت این Platform ها کمک کنند.
به صورت خلاصه می‌توان گفت که چون نیاز روز است اهمیت آن دوچندان می‌شود. معمولاً نیاز ها دوره ای هستند. به عنوان مثال وقتی که من دوره PhD خود را شروع کردم، موضوع داغ آن زمان سیستم های Peer-to-Peer بود؛ ولی هم اکنون موضوع آنچنان زنده ای نیست چرا که نیاز های آن زمان به روش های بهینه تری در حال برآورده شدن است. Big Data هم اینچنین موضوعی است.
جایگاه لینوکس بین همکاران ایرانیتان چگونه است؟ بین همکاران خارجی چطور؟
در موسسه های تحقیقاتی و دانشگاهی لینوکس تا چند سال پیش سیستم عامل غالب بود ولی اخیراً گرایش به سمت Mac بیشتر شده. خیلی ها کلاً از دستگاه های Mac استفاده می‌کنند.
– چیزی که می‌گویید درباره همکاران خارجی‌تان است؟
بله در مورد همکاران خارجی میگویم، سیستم عامل Mac هم سیستم عامل Unix Based هست و معماریش شبیه به لینوکس است و مبنای کارشان مشابه هست در صورتی که این تشابه خیلی بیشتر از تشابه ویندوز با این سیستم های عامل است.
اما داخل ایران در سطح اساتید کمتر دیده‌ام که از لینوکس استفاده شود. البته نمی‌توان این را یک ایراد دانست چرا که باید دید هدف از کاری که با کامپیوتر انجام می‌دهیم چیست؟ اگر قرار باشد استفاده از کامپیوتر محدود شود به آماده کردن یک ارائه یا نوشتن یک مقاله یا حتی مشاهده فیلم و کاربرد های مشابه خب طبیعتآً شاید ویندوز برای یک کاربر خیلی مناسب باشد. ولی اگر بخواهید کارهای آکادمیک انجام دهید خب با توجه به اینکه در لینوکس دست آدم بازتر است گزینه مناسبی است.

وردپرس › خطا

یک خطای مهم در وب سایت شما رخ داده است.

دربارهٔ اشکال‌زدایی در وردپرس بیشتر بدانید.