آیا میدانید چه موضوعی باعث خستگی و دلزدگی من از نوشتن یک مقاله میگردد؟ نوشتن در رابطه با رایگان بودن ویندوز ۱۰. حال آیا میدانید الآن در حال نوشتن چه مقالهای هستم؟ مقالهای در رابطه با رایگان بودن ویندوز ۱۰!
از لحاظ معنی دوگانه کلمه «Free» در زبان انگلیسی، منظورمان رایگان بودن است و نه آزاد بودن ویندوز ۱۰! با این حال در شرایطی برایتان رایگان خواهد بود که کاربر ویندوز ۷ و ۸،۸.۱ باشید و یا این که از نسخه آزمایشی ویندوز ۱۰ استفاده کنید و حتما هم لازم است در بازهای زمانی مشخص و خاص، اقدام به بهروزرسانی کرده باشید؛ مثلا در سال اول عرضه ویندوز ۱۰.
منطق مایکروسافت
گزینههای بالا معقول به نظر میرسند مضاف بر این که اکثر کاربران در حال حاضر از ویندوزهای هفت و هشت که ویرایشهایی جدید هستند استفاده میکنند و برای بهروز کردن به ویرایش دهم ویندوز، مشکلی نخواهند داشت علاوه بر این که یک سال نیز زمان برای به روزکردن خواهند در نظر گرفته شده است. بنابر ادعای مایکروسافت، این موضوع میتواند باعث شود که ویندوز ۱۰ برای سریعترین زمان استفاده از ویرایش جدید، به بهترین سیستمعامل طول تاریخ مبدل شود. با تمام این تفاصیل من به مضوع مشکوک هستم! ولی در هر صورت این موضوع امکان دارد که رخ دهد و یا این که بسیار بیشتر مورد استفاده واقع شود نیز یکی از احتمالات ممکن است.
ویندوز رایگان خیلی هم رایگان هم نیست
قبل از این موضوع نیز هنگامی که سختافزاری را خریداری میکنید، ویندوز برای شما رایگان در نظر گرفته میشود به این شکل که در روی آن ویندوز نصب شده وجود دارد. اما آیا این ویندوز واقعا رایگان است؟ خیر. برای این ویندوز هزینه آن قبلا بر روی سختافزار کشیده شده و شما هزینه آن را پرداخت کردهاید. مثلا سیستمعامل مک اپل نیز اخیرا رایگان شده و رایگان بهروز میشود اما اگر بیشتر دقت کنیم؛ هزینه مرتبط با آن قبلا به زیرکی روی سختافزار کشیده شده است. در هر روی استفاده از لغت رایگان برای محصول اصلی مایکروسافت فقط یک دلیل دارد و آن هم جو روانی لغت رایگان است که باعث فروش و بازاریابی بهتر ویندوز میشود. واجدین شرایط برای دریافت ویندوز ۱۰ از قرار زیر هستند:
- اگر ویندوز ویرایش ۷ و ۸ و ۸٫۱ را قانونی خریدهاند، ویندوز ۱۰ را رایگان خواهند داشت.
- اگر ویندوز ویرایش ۷ و ۸ و ۸٫۱ را غیرقانونی خریدهاند، ویندوز ۱۰ را رایگان خواهند داشت.
- اگر ویندوز ویرایش ۱۰ آزمایشی را رایگان بارگیری و نصب کردهاند، ویندوز ۱۰ را رایگان خواهند داشت.
این موضوع مزایای زیادی برای کاربران مخصوصا کاربران ایرانی خواهد داشت که دیگر حتی نیاز به کرک هم نخواهند داشت و به راحتی ویندوز جدید را نصب خواهند کرد. گزارههای زیر را در این موضوع میتوان در نظر گرفت:
- مشکلات امنیتی و مصائب زیاد برای کاربران ویندوز XP کماکان ادامه دارند
- کاربران ویندوز ۱۰ در سراسر دنیا منفعت زیادی خواهند برد
- وفاداری کورکورانه به ویندوز ۷ در مایکروسافت
با وجود موارد مذکور برای بهروزرسانی احتمالی برای ویندوز ۱۰ به ویندوزی مثلا با نام 10.x و یا ۱۱ یا حتی ۱۲! (بنا بر اصل شمارش مایکروسافتی) نیز صادقاند. نکته قابل توجه رایگان بودن به طور نیمبند است، که به نظر میرسد مایکروسافت به جای اقدامات نصفه و نیمه باید سریعا ویندوز را به سطح بالاتری ارتقاء داده و برای مبارزه در دنیای گوشیهای هوشمند در بین رقبا آماده شود.
رایگان واقعی، بهتر است
رایگان شدن ویندوز ۱۰ با این شرایط هم گامی بزرگ است. اما یقینا مایکروسافت ویندوز را برای همه افراد رایگان نمیکند و یا مجوز انتشارش را نیز به موارد آزاد تغییر نخواهد داد. چیزی که رخ داده، کاهش تندروی در قیمتگذاری لجامگسیخته سابق است که به قیمتهای گرافی ویندوزها فروخته میشدند و جای تحسین دارد. بنابراین بله، مایکروسافت در مسیر صحیحی قرار دارد اما به اندازه مناسبی در آن جدیت ندارد.
درست یا غلط بعد از عصر پسا-آیفون در سیستمعاملهای اندروید، آی-او-اس و گوگلکروم، کاربران به دریافت سیستمعامل به صورت رایگان خو گرفتهاند و هزینههای عمده شامل هزینه سختافزار و خدمات پس از فروش میشود. رایگان بودن ویندوز باعث میشود تا کاربران پول بیشتری را پسانداز کرده و پول چنین پساندازی را صرف خرید بیشتر از مایکروسافت کنند مثلا اشتراک بیشتری از واندرایو بخرند یا این که از خدمات دیگر که مبتنی بر ابر هستند به صورت پولی و حرفهای استفاده کنند که باعث منفعت مایکروسافت خواهد بود علاوه بر این از نصب نسخههای غیرمجاز هم جلوگیری میشود. به طور کلی اگر مایکروسافت به سمت رایگان کردن کامل ویندوز برود منافع زیر را در پی خواهد داشت:
- عدم نیاز به سروکله زدن با خردهفروشان مجوز ویندوز
- از پیش، فروشندههای مجوزهای غیرمجاز سرکوب میشوند
- عدم نیاز به چک کردن نرمافزار کپی
- دیگر نیازی به تاکید پشتیبانی بر این نکته که متاسف هستیم، ویندوز شما معتبر نیست، وجود نخواهد داشت.
- کاربران دیگر بین پرداخت بعد از نصب و یا رایگان واقعی مردد نمیشوند
- نیازی به پیگیری مجوز و … نخواهد بود
- فقط یک پیوند چاق و چله و بزرگ برای دریافت ویندوز ۱۰ قرار خواهد گرفت
امروزه گوگل و اپل با سیستمعاملهای رایگان خود و گنو/لینوکس با توزیعهای نامحدودی که دارد چنین چیزی را ارائه میکنند. بنابراین لازم است مایکروسافت برای دستیابی به بازار بیشتر در عرصههای جدید و یا حفظ بازار سنتی خود در رایانههای شخصی باید به سطح قابل قبولی از قدرت رقابت برسد و از قیمتهای رقابتی تری استفاده کند پس ایده فعلی برای رایگان کردن ویندوز ۱۰ یک ایده احمقانه است زیرا نه کاملا رایگان است که مزایای آن را داشته باشد نه پولی است که مانند سابق پیش رود بلکه چیزی است بین این دو.