اگر اهل بازی تحت شبکه یا اینترنت با دوستانتان باشید، مکالمه با آنها در حین بازی یک گزینهٔ اختیاری بسیار کارآمد و دلچسب است. علاوه بر این، شاید بخواهید امکان مکالمه با دوستان و نزدیکانتان را از راهدور یا حتا نزدیک، با سرعت و کیفیت بالا داشته باشید. برای این کار هر ابزاری که بتواند صدا را منتقل کند، یک راهکار محسوب میشود. مثلاً اسکایپ یک ابزار شناخته شده است که امکان مکالمهٔ همزمان چندین نفر را فراهم میکند. ولی اسکایپ آزاد نیست. گرچه انتقال صدا ظاهراً امن صورت میگیرد، ولی در مکالمههای راه دور، صدای کاربران از داخلل کارسازهای مایکروسافت گذشته و به احتمال زیاد تحلیل میشود که همین امر موجب در نظر گرفتن آن به عنوان یک ابزار ناامن میشود. همچنین تیماسپیک نرمافزار دیگری است که برای کسانی که اهل بازی هستند، کاملاً شناخته شده است و امکان راهاندازی بر روی یک کارساز شخصی را نیز داراست، اما تیماسپیک همچنان یک نرمافزار انحصاری است. خوشبختانه اسکایپ و تیماسپیک تنها ابزارهای در دسترس نیستند. نرمافزارها و پروتکلهای زیادی برای این کار وجود دارند که میتوانند برایمان اختیار کافی را جهت انتخاب فراهم کنند. جستوجوی من برای یافتن چنین ابزاری به مامبل (Mumble) ختم شد که فراتر از انتظارم بود. در ادامه با این ابزار بیشتر آشنا میشوید.
معرفی:
مامبل یک نرمافزار آزاد VoIP است که در اصل برای استفاده توسّط کسانی که اهل بازی هستند طرّاحی شده. مامبل در کنار واسط سادهای که برای مدیریت و تنظیمات دارد، از نظر کارکرد شبیه تیماسپیک و Ventrilo است که از معماری کارساز-کارگیر استفاده میکند و به کاربران اجازه میدهد هنگامی که به یک کارساز مشترک وصل هستند، بتوانند با هم مکالمه کنند. از نقاط برجستهٔ مامبل، تأخیر کم در انتقال صدا و حفظ عالی کیفیت صدا توسّط رمزگشاهای مناسب است. همچنین به لطف آزاد بودن و توقّع سختافزاری پایین، مامبل قادر است روی اکثر بنسازهها و سیستمعاملها نصب شود.
مامبل علاوه بر انتقال صدا، قابلیت گپ زدن از طریق برچسبهای HTML و انتقال عکس را نیز فراهم میکند. علاوه بر این، مامبل یک API مخصوص دارد که قابلیتی نظیر Mumble Overlay را ارائه میکند. این قابلیت که قابل ترکیب با DirectX و OpenGL است باعث میشود که در یک بازی مانند دنیای وارکرفت یا دوتا۲، صدای مکالمهً دوست خود را از همان جهتی بشنوید که شخصیت او در بازی قرار دارد. قابلیت استفادهٔ موثّر از شبکهٔ تور، در کنار رمزنگاری دادههای مربوط به صدا، امنیتی مثالزدنی به وجود میآورد. همچنین مامبل سه حالت استفاده را پشتیبانی میکند: حالت فعّال شدن دستی، حالت فعّال شدن با اوج گرفتن صدا و حالت فعّالیت دائم.
توضیح: مامبل از دو بخش تشکیل شده. یک بخش کارساز است که در مخازن توزیعهای بر پایهٔ دبیان به طور معمول با نام بستهٔ mumble-server شناخته میشود و بخش کارگیر با همان نام بستهٔ mumble شناخته میشود. در ادامه به نصب و پیکربندی mumble-server میپردازیم. mumble-server که نام دیگر آن Murmur است، قابلیت دسترسی شخصی یا عمومی را به کاربران میدهد.
نصب mumble-server:
مقدار حافظهٔ ۵۱۲ مگابایت برای راهاندازی کارساز کافی است، آنقدر که ۵۰ مکالمهٔ همزمان بتوانند با کیفیت عالی صورت گیرند. همان طور که اشاره شد، مامبل یک ابزار مستقل از بستر است، به لطف توقّع سختافزاری پایین، من توانستم کارساز را روی برد رزبریپای به راحتی نصب و استفاده کنم.
نصب و پیکربندی mumble-server در یک توزیع مبتنی بر دبیان گنو/لینوکس:
دستور زیر را در پوستهٔ گنو/لینوکس خود وارد کنید:
$ sudo apt-get install mumble-server
تبریک! شما به سادگی یک کارساز Mumble را نصب کردید!
پس از نصب، نیاز است پیکربندیهای نخستین را انجام دهیم. پس دستور زیر را وارد میکنیم:
$ sudo dpkg-reconfigure mumble-server
در بخش نخست از کاربر پرسیده میشود که میخواهد دمون مربوط به کارساز مامبل در هر بار راهاندازی اجرا شود که میپذیریم.
در بخش دوم، دربارهٔ اولویت اجرای فرایند دمون مربوط به مامبل از کاربر پرسیده میشود. هر چه اولویت این فرایند بالاتر باشد، سیستمعامل بازههای زمانی بیشتری را به آن تخصیص میدهد که امکان ایجاد وقفه بین مکالمات پایینتر میرود.
و در نهایت در بخش سوم، گذرواژهٔ کاربر ارشد پرسیده میشود. کاربر ارشد قادر است با استفاده از نام کاربری و این گذرواژه وارد تنظیمات کارساز مامبل شده و آن را تنظیم کند.
تنظیمات پیشرفتهٔ کارساز مامبل در پروندهٔ etc/mumble-server.ini/ قرار دارد. از آن تنظیمات میتوان به درگاه در حال شنود (که به طور پیشگزیده مقدار ۶۴۷۳۸ را دارد)، پیغام خوشآمد گویی، پهنای باند، سیاست جلوگیری از حملات Brute Force، تعداد بیشینهٔ کاربران همزمان، بیشینهٔ طول پیام گپ، اندازهٔ تصاویر ارسالی و مخفی شدن در شبکه اشاره نمود.
نصب کارگیرها:
کارگیرهای مختلفی برای اتصال به یک کارساز مامبل نوشته شدهاند. علاوه بر سامانههای رومیزی، کارگیرهای مامبل برای اکثر بنسازههای قابل حمل نیز نوشته شده است. در توزیعهایی مانند دبیان و اوبونتو، نصب این کارگیرها به سادگی دستور زیر است:
$ sudo apt-get install mumble
تصویر محیط مامبل را در اینجا میبینید.
مشکلات شناخته شده:
مامبل در حالت معمولی قابلیت حذف خش و تکرار را داراست. ولی ممکن است در یک مکالمه که همزمان چندین نفر حضور دارند، صدای دریافتی دو نفر وارد میکروفونشان شود، یا حتا ممکن است از هدفونهای نامرغوبی استفاده کنند که صدای دریافتی را ارسال کند. متاسفانه مامبل در حالت تنظیمات پیشگزیده، خوب عمل نمیکند و تکرار صدا باعث ایجاد سوتهای گوشخراش میشود. باید اعتراف کرد که قابلیت حذف تکرار مانند آنچه که در اسکایپ مشاهده میکنیم، هوشمند نیست و باید از طریق تنظیمات دستی اقدام به حل مشکل کنیم. تنظیماتی مؤثّر برای کمینه کردن این مشکلات در بخش تنظیمات مامبل در سمت کارگیر موجود است.